Gábor, Karina, Ders
-3 °C
6 °C

Robotharcosokat küld Irakba a Pentagon

2004.12.08. 14:24
Géppuskával és rakétákkal felszerelt robotok vehetik át az amerikai katonák helyét az iraki városok utcáin. A robotharcosokat már márciusban bevethetik, fegyveres társaikat egy éven belül szanitécrobotok követhetik. A hadsereg szerint a robotharcosok nem kezdhetnek ámokfutásba, a világ mégis Terminátornak nézheti a jövő amerikai hadseregét.

Robotkatonákat küldhet jövőre Irakba a Pentagon. Az amerikai védelmi minisztérium már egy éve használ bombakereső és felderítési feladatokra robotokat Irakban és Afganisztánban, de ha minden a terveik szerint alakul, márciustól már fegyverrel felszerelt robotok járőrözhetnek Irak utcáin.

Robotharcos, önműködő szanitéc

Az eddig út menti bombák hatástalanítására használt Talon robotok fegyverrel szerelt változatából tizennyolc állhat szolgálatba. Ezzel egy időben mutatják majd be a hadseregnek az új robotmentő prototípusait is, írja a Wired. A Robotikus Visszavonó Jármű (REV) névre keresztelt három méteres járgány két katonát tudna biztonságosan kimenteni a harctérről, hatlábon járó, mechanikus karral szerelt segédrobotjának segítségével akár emberi beavatkozás nélkül is.

A hadsereggel leszerződött fejlesztőcégek évek óta tervezik a robotkatonák bevetését. A most elkészült UGV-k (Unmanned Ground Vehicle - Robotjármű) bevetésével "valami olyat teszünk, ami még senki sem", nyilatkozta az amerikai magazinnak Santiago Tordillos törzsőrmester, a robotharcos fejlesztésével foglalkozó csapat tagja.

Fegyelmezhető terminátorok

Az UGV egy méteresnél is kisebb, ennek ellenére négy rakétát vagy hat gránátot, illetve egy m249-es géppuskát szállít. A robot távirányítású, látását négy kamera és két éjjellátó készülék biztosítja. Rádiótávirányítással városi környezetben nyolcszáz méteres a hatótávolsága.

Talon, a fegyelmezett Terminátor

"Ez csak a kezdet", nyilatkozta a Wirednek John Pike, a GlobalSecurity.org szerkesztője. Pike szerint van ráció abban, hogy robotokat küldenek a harcba. "Nincs családjuk, nem félnek semmitől. Bárhol bevethetőek, ahova a katonákat nehéz lenne beküldeni", mondta.

Persze veszélyei is vannak a robotkatonáknak. Bár Tordillos szerint kizárt, hogy a robotharcosok elszabadulva ámokfutásba kezdjenek, hiszen elég egy kulcsot elcsavarni a távirányítón számítógépük békés módban történő újraindításához. Pike szerint ugyan az előny, hogy a hús-vér katonákat meg lehet kímélni a kegyetlen városi harctól, "ez azonban megfoszthat minket emberségünktől is, így végül mi fogunk Terminátornak tűnni a világ szemében", mondta.