Károly, Karola
-4 °C
3 °C

Lángoló denevérekkel támadták volna Tokiót

2002.12.02. 13:39
Atomcsapást sürgetett a náci Németország ellen Churchill titkosszolgálatának egyik vezetője 1944-ben. Guy Liddell Japánt abszurdabb módon büntette volna: lángoló denevérek hadát tervezte Tokióra ereszteni - derül ki a kémvadász hatvan év után nyilvánosságra hozott naplójából.
A náci Németország elleni atomcsapással kívánt válaszolni a német csodafegyver, a V2-es rakéta bevetésére Churchill titkosszolgálatának egyik vezetője. Nagy-Britannia leghíresebb II. világháborús kémvadásza, Guy Liddell már egy évvel az első atombombák bevetése előtt felvetette tervét a brit miniszterelnöknek, javaslatát annyira komolyan gondolta, hogy még Franklin D Roosevelt amerikai elnökkel is tárgyalni akart róla - írja a Guardian.

Megelőzte korát

Képünk illusztráció
A kémvadász hatvanéves titkosítás alól a minap feloldott tizenkét kötetes naplójából kiderül, hogy Liddell sokkal előrehaladottabbnak gondolta a Manhattan tervet, mint az valójában volt. Hiába sürgette ugyanis már 1944 augusztusában az "urániumbomba" bevetését, ha az első sikeres kísérleti robbantásra csaknem 11 hónappal később került csak sor Los Alamosban - írja a lap.

Denevérekkel Tokió ellen

A kettősügynökök hálózatának kiépítésével felbecsülhetetlen érdemeket szerző szuperkém egyéb vad ötletekkel is előállt, egy 1943-as naplóbejegyzése szerint lángoló denevérekkel akarta támadni Tokiót. "A denevéreket repülőre pakolnánk, a lábukhoz és a szárnyukhoz apró gyújtószerkezeteket erősíthetnénk" - írta.

A terv szerint a denevéreket a japán főváros közelében szabadon engedték volna, így azok "a házak kéményeibe repülnének és lángra lobbantanák az egész várost".

Bedöltek a blöffnek

Liddel kettős ügynökök egész hálózatát építette ki, a Hitler tudta nélkül az angoloknak dolgozó kémek dezinformációk tömegével teljesen összezavarták a szövetségesek partraszállására készül német haderőt. Naplójából azonban az is kiderül, hogy a brit és amerikai titkosszolgálatok több német blöffnek is bedőltek. A háború után többen is azt várták, hogy Liddell lesz az MI5, a titkosszolgálat vezetője, a kinevezés azonban elmaradt. A kémvadász 1953-ban kilépett a szolgálatból, 1956-os haláláig az atomenergia-kutatásban dolgozott.