Zalán
2 °C
8 °C
Index - In English In English Eng

Allah hologramjával kényszerítenék térdre Irakot

2002.12.09. 13:22
Allah hologramját vetítenék Bagdad egére az amerikai légierő stratégái. A mikrohullámokkal kommunikáló mindenható Husszein elűzésére bíztatná az irakiakat. Bár a terv megvalósítása számos akadályba ütközhet, a hadsereg komolyan gondolja a hologramok bevetését "műveletlen ellenségeivel" szemben.
Bagdad lakói Allah hatalmas arcképének láttán a földre vetik magukat, majd a mindenható útmutatásai alapján megdöntik a "gonosz és hűtlen" Szaddam Husszein hatalmát. A háború vérveszteség nélküli megvívásának módját az Egyesült Államok Légierejének stratégiai tervezői eszelték ki, még 1991-ben - jelentette a FriendsOfLiberty.com.

Mennyből az Allah

A terv szerint gigantikus hologramot vetítettek volna Irak felé, a megvalósítás azonban számos problémába ütközött. A hologram előállításához ugyanis egy több kilométer átmérőjű tükröt kellett volna az űrbe juttatni. A jelenlegi, harminc méter átmérőjű tükrök nem felelnek meg a célokra, ráadásul földközelben nem is képesek túl meggyőző hasonmást produkálni - írja a lap.

A légierő stratégái azonban nem adták fel. Terveik szerint a hideg légrétegekre felfekvő meleg levegőt is lehetne tükörként használni, hasonlóan a délibábhoz. Ennek eléréséhez elég lenne felmelegíteni a felső légrétegeket, például mikrohullámok bevetésével.

Meleg szavakkal

A mikrohullámoknak amúgy is komoly szerepet szán a terv. Mit érne ugyanis Allah arcmása, ha nem beszélne. Azt, hogy mindenki számára érthetően szólaljon meg az Isten, a tervezők nagy erejű mikrohullámok sugárzásával akarja elérni. Amennyiben a hullámok emberi szöveteknek ütköznek "5-15 KHz-es akusztikai hullám keletkezhet, ami lehetővé teszi, hogy az ellenséget a lehető legzavaróbb módon szólítsuk meg" - áll a légierő tudományos tanácsadó bizottságának jelentésében.

Zajok a kádból

Problémát jelent azonban, hogy a hangzást alapvetően meghatározza a hallgató koponyaformája és a sugárzás iránya. A mikrohullámokat ráadásul könnyen eltéríthetik különböző "szilárd objektumok". Isten hangja így körülbelül a víz alatti rádióhallgatás élményét nyújthatja, vagy akár örökre elveszhet, ha a hallgató begyalogol egy lámpaoszlop mögé. Emellett különösen nehéz lehet meggyőző Allah-képmást találni, mivel az iszlám tiltja Allah képi ábrázolását.

A katonaság ennek ellenére is bízik a hologram katonai felhasználásának lehetőségében. A légierő stratégái a megtévesztő holografikus ábrák mellett a Star Trek sorozatból is ismert tértorzításra is gondoltak. Tanulmányuk szerint a célnak megfelelően átalakított repülőt, a légi hologramvetítőt leginkább "műveletlen ellenségek" ellen lehetne bevetni.