Judit
2 °C
7 °C

Allah hologramjával kényszerítenék térdre Irakot

2002.12.09. 13:22
Allah hologramját vetítenék Bagdad egére az amerikai légierő stratégái. A mikrohullámokkal kommunikáló mindenható Husszein elűzésére bíztatná az irakiakat. Bár a terv megvalósítása számos akadályba ütközhet, a hadsereg komolyan gondolja a hologramok bevetését "műveletlen ellenségeivel" szemben.
Bagdad lakói Allah hatalmas arcképének láttán a földre vetik magukat, majd a mindenható útmutatásai alapján megdöntik a "gonosz és hűtlen" Szaddam Husszein hatalmát. A háború vérveszteség nélküli megvívásának módját az Egyesült Államok Légierejének stratégiai tervezői eszelték ki, még 1991-ben - jelentette a FriendsOfLiberty.com.

Mennyből az Allah

A terv szerint gigantikus hologramot vetítettek volna Irak felé, a megvalósítás azonban számos problémába ütközött. A hologram előállításához ugyanis egy több kilométer átmérőjű tükröt kellett volna az űrbe juttatni. A jelenlegi, harminc méter átmérőjű tükrök nem felelnek meg a célokra, ráadásul földközelben nem is képesek túl meggyőző hasonmást produkálni - írja a lap.

A légierő stratégái azonban nem adták fel. Terveik szerint a hideg légrétegekre felfekvő meleg levegőt is lehetne tükörként használni, hasonlóan a délibábhoz. Ennek eléréséhez elég lenne felmelegíteni a felső légrétegeket, például mikrohullámok bevetésével.

Meleg szavakkal

A mikrohullámoknak amúgy is komoly szerepet szán a terv. Mit érne ugyanis Allah arcmása, ha nem beszélne. Azt, hogy mindenki számára érthetően szólaljon meg az Isten, a tervezők nagy erejű mikrohullámok sugárzásával akarja elérni. Amennyiben a hullámok emberi szöveteknek ütköznek "5-15 KHz-es akusztikai hullám keletkezhet, ami lehetővé teszi, hogy az ellenséget a lehető legzavaróbb módon szólítsuk meg" - áll a légierő tudományos tanácsadó bizottságának jelentésében.

Zajok a kádból

Problémát jelent azonban, hogy a hangzást alapvetően meghatározza a hallgató koponyaformája és a sugárzás iránya. A mikrohullámokat ráadásul könnyen eltéríthetik különböző "szilárd objektumok". Isten hangja így körülbelül a víz alatti rádióhallgatás élményét nyújthatja, vagy akár örökre elveszhet, ha a hallgató begyalogol egy lámpaoszlop mögé. Emellett különösen nehéz lehet meggyőző Allah-képmást találni, mivel az iszlám tiltja Allah képi ábrázolását.

A katonaság ennek ellenére is bízik a hologram katonai felhasználásának lehetőségében. A légierő stratégái a megtévesztő holografikus ábrák mellett a Star Trek sorozatból is ismert tértorzításra is gondoltak. Tanulmányuk szerint a célnak megfelelően átalakított repülőt, a légi hologramvetítőt leginkább "műveletlen ellenségek" ellen lehetne bevetni.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?