Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Kanada kiadott két ETA-szimpatizánst Spanyolországnak

MTI
2005.06.05. 10:04
Kiadtak Spanyolországnak két férfit a kanadai hatóságok, akik a szakadár célú erőszakos megmozdulásokban való részvétel miatt Spanyolországban rájuk kiszabott börtönbüntetés elől az észak-amerikai országba szöktek és politikai menedékjogot kértek - közölte az MTI hírében a spanyol kormányzat.

Gorka Perea Salazart és Eduardo Plagaro Perez de Arriluceát szombaton este egy spanyol repülőgépen szállították Spanyolországba - tudatta a madridi belügyminisztérium közleményben. A két férfit még 1997 májusában ítélték hét, illetve hatéves szabadságvesztésre, mert részt vettek a Baszk Haza és Szabadság (ETA) baszk szakadár szervezet hívei által hosszú ideig folytatott erőszakos utcai megmozdulásokban.

Perea és Plagaro a büntetés elől Kanadába szökött és politikai menedékjogot kért. A kanadai hatóságok felfüggesztették a kérelem elbírálását, miután a spanyol legfelsőbb bíróság elfogató parancsa alapján 2001. júniusában őrizetbe vették őket. A kanadai kormány 2003-ban úgy döntött, hogy eleget tesz a spanyol kiadatási kérelemnek, amelynek végrehajtása a két férfi fellebezése miatt azonban egészen eddig elhúzódott.

Az ETA a hatvanas években kezdett harcot Baszkföld elszakításának céljából, azóta terrorakcióiban több mint 800 ember vesztette életét. A baszk szervezetet az Egyesült Államok és az Európai Unió is a terrorszervezetek között tartja nyilván.