Mátyás
-6 °C
1 °C

Naponta 24 lépést tehetett az iraki fogságban az újságírónő

MTI
2005.06.14. 21:14

Hosszan mesélt az iraki emberrablók fogságában töltött öt hónapról Florence Aubenas francia újságírónő kedden, a kiszabadulása utáni első sajtótájékoztatóján. A Libération című napilap 41 éves munkatársa elmondta, hogy egy lakóház pincéjében tartották fogva öt hónapig, egy másfél méter magas, két méterszer négy méteres vaksötét helyiségben. Csak engedéllyel beszélhetett, és csakis fogvatartói kérdéseire válaszolhatott. Naponta összesen huszonnégy lépést tehetett meg: ez a séta abból állt, hogy napi két alkalommal kimehetett a mosdóba, egyébként végig egy matracon kuporgott.

Florence Aubenast január 5-én rabolták el iraki tolmácsával, Huszein Hanúnnal együtt. "Eleinte azt gondoltam, hogy példát akarnak velünk statuálni a választások előtt, és felveszik, ahogy fejbe lőnek minket, majd a felvételt felteszik az internetre" - mondta. Egy alkalommal kivezették az odúból, és bekötött szemmel egy csoport ember elé állították, akik különféle politikai témákról kérdezték, a több évtizeddel ezelőtti algériai francia háborútól az iraki megszállásig. Fogva tartóiról csak annyit tudott mondani, hogy egy szunnita iszlám mozgalom tagjainak mondták magukat.

Miután sem beszélni, sem mozogni nem engedték őket, csak az utolsó napokban jött rá, hogy kísérőjét idővel ugyanabban a cellában helyezték el. Tagadta viszont, hogy az iraki fogságukból szintén elrabolt és nemrég kiszabadult román újságírók egyikével őrizték volna őt együtt, mint ahogy azt ők állították. Nem beszélt kiszabadulásának körülményeiről sem. "Előttem nem beszéltek pénzről" - válaszolta arra a kérdésre, vajon fizettek-e érte váltságdíjat.