Sára, Márió
-5 °C
2 °C

A reformellenes Laridzsáni lesz az új iráni külügyminiszter

MTI
2005.08.02. 11:43
A konzervatív Ali Laridzsánit választotta ki új kormánya külügyminiszterének Mahmúd Ahmadinezsád megválasztott iráni elnök - jelentette kedden az ISNA iráni diákhírügynökség. Az új kabinetlista már a parlament elé került jóváhagyásra, maga Ahmadinezsád pedig szombaton teszi le a hivatali esküt a törvényhozás előtt.

A 48 éves Laridzsáni, aki Kamal Harazit váltja a külügyi irányító poszton, tíz éven át, 1994-től 2004-ig az IRIB állami televízió élén állt. Előtte matematikusi, számítógépes és filozófusi végzettséggel a kulturális minisztériumot vezette Akbar Hasemi Rafszandzsáni elnöksége alatt. Tagja volt a Forradalmi Gárdának. Az idei júniusi elnökválasztáson a konzervatívok jelöltjeként a szavazatok hat százalékát szerezte meg.

Laridzsáni a távozó Mohammed Hatami államfő reformpolitikájának kifejezett ellenzője volt. Reformpolitikusok azt vetik a szemére, hogy tv-elnökként csak a konzervatív véleményeknek adott teret. Az iráni atomprogram kompromisszum nélküli felújításának híve, s bizalmatlanul tekint az Európai Unióval e témakörben folyatott tárgyalásokra.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!