Lukács
9 °C
19 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

A reformellenes Laridzsáni lesz az új iráni külügyminiszter

MTI
2005.08.02. 11:43
A konzervatív Ali Laridzsánit választotta ki új kormánya külügyminiszterének Mahmúd Ahmadinezsád megválasztott iráni elnök - jelentette kedden az ISNA iráni diákhírügynökség. Az új kabinetlista már a parlament elé került jóváhagyásra, maga Ahmadinezsád pedig szombaton teszi le a hivatali esküt a törvényhozás előtt.

A 48 éves Laridzsáni, aki Kamal Harazit váltja a külügyi irányító poszton, tíz éven át, 1994-től 2004-ig az IRIB állami televízió élén állt. Előtte matematikusi, számítógépes és filozófusi végzettséggel a kulturális minisztériumot vezette Akbar Hasemi Rafszandzsáni elnöksége alatt. Tagja volt a Forradalmi Gárdának. Az idei júniusi elnökválasztáson a konzervatívok jelöltjeként a szavazatok hat százalékát szerezte meg.

Laridzsáni a távozó Mohammed Hatami államfő reformpolitikájának kifejezett ellenzője volt. Reformpolitikusok azt vetik a szemére, hogy tv-elnökként csak a konzervatív véleményeknek adott teret. Az iráni atomprogram kompromisszum nélküli felújításának híve, s bizalmatlanul tekint az Európai Unióval e témakörben folyatott tárgyalásokra.