Gál
8 °C
22 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Útlevél-bevonás helyett feketelista Romániában

TransIndex
2005.08.09. 07:36
A külföldi tartózkodás törvényes határidejét túllépő román állampolgárok útlevelét vasárnaptól már nem vonják be a határátlépőknél.

Az útlevelek bevonását Vasile Blaga belügyminiszter utasítása nyomán függesztették fel. A schengeni tartózkodási határidőt túllépő személyek megtarthatják útleveleiket, de addig nem léphetnek ki az országból, amíg dokumentumokkal nem indokolják meg a tartózkodási idő kitolódását. Az érintett személyek adatai adatbázisokba kerülnek, és addig nem léphetik át újból a határt, amíg a területi útlevélosztályokon nem bizonyítják dokumentumokkal a késés indokoltságát.

Ha a bemutatott iratok valóban alapos indokot szolgáltatnak a külföldi tartózkodás határidejének átlépésére, az érintetteket törlik az adatbázisból, és igazoló iratot kapnak. A miniszteri utasítás nem szab meg határidőket.