Izrael: őrizetbe vettek ötven tiltakozót

MTI
2005.08.16. 14:30

Az izraeli rendőrség némi dulakodás árán kedden kiszorította a Gázai övezet kiürítése ellen tiltakozókat az övezet legnépesebb zsidó telepe, Neve Dekalím bejárata elől, ötven tüntetőt őrizetbe vettek. A karhatalom előzőleg felszámolta azt az akadályt, amelyet a kivonulás ellenzői által mozgalmuk jelképé választott narancsszínben pompázó tiltakozók emeltek a kolónia főbejáratánál.

A rendőrök azonban hiába tették szabaddá az utat a telepesek kiköltöztetésére várt 120 teherautó előtt, fiatalok nagy csoportja újra összesereglett a kolónia főkapujánál, hogy megakadályozza a szállító járművek bejutását Neve Dekalímba. A tiltakozók akciója azonban nemcsak a befelé tartók ellen irányult: megakadályozták azt is, hogy egy telepescsalád kis utánfutót maga után húzó terepjáróján - a tetőcsomagtartón ágybetétekkel - kihajtson a telepről.

A tiltakozók meggyújtottak egy nagy hulladéktároló konténert, s műanyag vizespalackokat hajigáltak a megfékezésükre kivezényelt rendfenntartó erők felé. A rendőrök végül némi dulakodás árán kiszorították a tiltakozókat. Ötven főt őrizetbe vettek. A közlekedés még több mint egy óra múltán sem állt helyre a körzetben.