Bonifác
10 °C
17 °C

Merényletsorozat miatt sztrájk Bangladesben

MTI
2005.08.20. 11:27

Országos sztrájk bénította meg szombaton Bangladest: a tiltakozó akciókat a hét közepén végrehajtott példátlan robbantássorozat miatt hirdették meg az ellenzéki pártok.

#alt#
Őrizetbe veszik az Avami Liga egyik aktivistáját (Fotó: EPA)

A dél-ázsiai országban megszigorították a biztonsági intézkedéseket, és a rendőrség kiterjedt hajtóvadászatot indított a merényletsorozat feltételezett irányítója, Abdur-Rahmán sejk után. Szerdán több mint 350 kisebb robbanás rázta meg a világ harmadik legnagyobb muzulmán többségű országát, két ember halálát és száznál több személy sérülését okozva.

Az általános sztrájkot az ellenzéki Avami Liga és szövetségesei hirdették meg, amelyek heves kampányt folytatnak a négypárti, iszlámistákkal is szövetkező koalíció menesztéséért. Az ellenzék elmarasztalja a kormányt amiatt, hogy nem képes lesújtani az iszlám szélsőségesekre, akiket a szerdai robbantássorozattal is vádolnak.

Szombaton, amely munkanap az országban, a máskor zsúfolt dakkai utcák lényegében néptelenek voltak, csak riksák, néhány háromkerekű taxi és buszok jártak. A legtöbb iskola és üzlet is zárva volt.