Erzsébet
1 °C
4 °C

Felfüggesztett egy ismert német szélsőjobbosnak

MTI
2005.08.25. 23:11
Négy hónap szabadságvesztésre ítélték csütörtökön Stralsundban Udo Voigtot, a szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) vezetőjét, de a büntetés letöltését egyelőre nem kell megkezdenie. Voigtot egy fellebbviteli perben ítélték el, miután a bíróság bizonyítottnak látta, hogy az NPD vezetője egyik 1998-as választási beszédében uszított, erőszakra bujtogatott kormányzati politikusok ellen. Greifswaldban 2002-ben alsóbb szinten felmentették a vád alól Voigtot. Carsten Schrank, Voigt ügyvédje Stralsundban is a vádlott felmentését sürgette, az ítéletet botrányosnak nevezte, szerinte mindaz, amit védence mondott, belefér a véleményszabadság kategóriába.

Voigt inkriminált greifswaldi beszédében, 50-60 fős, főleg fiatalokból álló hallgatóság előtt elmesélte, hogy 14 éves korában, a hidegháború idején fegyvert ragadott volna, ha Németország nyugati részét veszély fenyegette volna. "Ezt várom el tőletek is" - fordult a hallgatósághoz Voigt, később pedig azt a megállapítást tette, hogy az ellenség úgymond a befutott politikusok fejébe fészkelte be magát. Az ügyész a beszéd részeit egymással összefüggésbe hozva fogalmazta meg az uszítás vádját.

Az 1964-ben alapított NPD politológusi diplomával rendelkező 53 éves vezetője nem csak 1998-ban, de a közelmúltban is felhívta magára a figyelmet provokatív kijelentéssel. A Berlin közepén májusban megnyitott holokauszt emlékmű kőtábláiról még a felavatás előtt úgy vélekedett, hogy azok beépíthetők "egy új birodalmi kancellária" fundamentumába. Az emlékhely Hitler egykori, lerombolt kancelláriájának közvetlen közelében terül el.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?