Felfüggesztett egy ismert német szélsőjobbosnak

MTI
2005.08.25. 23:11
Négy hónap szabadságvesztésre ítélték csütörtökön Stralsundban Udo Voigtot, a szélsőjobboldali Német Nemzeti-demokrata Párt (NPD) vezetőjét, de a büntetés letöltését egyelőre nem kell megkezdenie. Voigtot egy fellebbviteli perben ítélték el, miután a bíróság bizonyítottnak látta, hogy az NPD vezetője egyik 1998-as választási beszédében uszított, erőszakra bujtogatott kormányzati politikusok ellen. Greifswaldban 2002-ben alsóbb szinten felmentették a vád alól Voigtot. Carsten Schrank, Voigt ügyvédje Stralsundban is a vádlott felmentését sürgette, az ítéletet botrányosnak nevezte, szerinte mindaz, amit védence mondott, belefér a véleményszabadság kategóriába.

Voigt inkriminált greifswaldi beszédében, 50-60 fős, főleg fiatalokból álló hallgatóság előtt elmesélte, hogy 14 éves korában, a hidegháború idején fegyvert ragadott volna, ha Németország nyugati részét veszély fenyegette volna. "Ezt várom el tőletek is" - fordult a hallgatósághoz Voigt, később pedig azt a megállapítást tette, hogy az ellenség úgymond a befutott politikusok fejébe fészkelte be magát. Az ügyész a beszéd részeit egymással összefüggésbe hozva fogalmazta meg az uszítás vádját.

Az 1964-ben alapított NPD politológusi diplomával rendelkező 53 éves vezetője nem csak 1998-ban, de a közelmúltban is felhívta magára a figyelmet provokatív kijelentéssel. A Berlin közepén májusban megnyitott holokauszt emlékmű kőtábláiról még a felavatás előtt úgy vélekedett, hogy azok beépíthetők "egy új birodalmi kancellária" fundamentumába. Az emlékhely Hitler egykori, lerombolt kancelláriájának közvetlen közelében terül el.