Benedek
-5 °C
5 °C

Elfogadta Szíria meghívását az ENSZ-megbízottja

MTI
2005.09.04. 00:49
Elfogadta Szíria hivatalos meghívását, és szeptember 10-én Damaszkuszba utazik a Haríri-gyilkosságot kivizsgáló ENSZ-megbízott, jelentette be a szíriai külügyminisztérium.

A meghívással Szíria azt kívánja megmutatni, hogy nincs takargatnivalója a februárban meggyilkolt Rafík Haríri egykori libanoni miniszterelnök ügyében, noha Detlev Mehlis ENSZ-megbízott szíriabarátnak tartott libanoni tábornokokat hallgat ki gyanúsítottként.

Dzsamíl esz-Szajedet, a közbiztonsági szolgálat, Raymond Azar dandártábornokot, a katonai hírszerzés és Ali al-Hadzs vezérőrnagyot, a belbiztonsági szolgálat volt vezetőjét egy augusztus végi hajnali akció során vitték el otthonából az ENSZ által létrehozott vizsgálóbizottság elé.

Az ENSZ nyomozói szombaton kihallgatták a szíriai kormányzó Baasz Párt libanoni részlegének vezetőjét, illetve felkeresték a párt bejrúti irodáját.

Szíria ENSZ-nagykövete, Fejszál Mekdád szombaton közölte, hogy Detlev Mehlist hétfőn kétnapos látogatásra várják Szíriába. Az időpontot egyeztetés után végül szeptember 10-re tűzték ki, mert Mehlis 9-éig más ügyekkel van elfoglalva. A diplomata hozzátette: a döntés Damaszkusz készségét mutatja arra, hogy hajlandó együttműködni az ügyben a nemzetközi vizsgálóbizottsággal.