Kucsmát vádolják Gongadze elrablásával

MTI
2005.09.20. 17:00

Leonyid Kucsma korabeli ukrán elnök volt az, aki 2000-ben megszervezte a végül meggyilkolt Georgij Gongadze ellenzéki újságíró elrablását - állapította meg kedden az ügyet vizsgáló ukrán parlamenti bizottság. "A bizottság egyhangúlag Leonyid Kocsma volt elnököt azonosította az emberrablás szervezőjeként" - jelentette ki Hrihorij Omelcsenko, a testület elnöke televíziós kamerák előtt az ukrán parlament épületében. Az ukrán parlament első olvasatban elfogadta a bizottság jelentését - ezzel a vizsgálóbizottság be is fejezte tevékenységét -, s az összegyűjtött dokumentumok a főügyészséghez kerülnek át.

A Gongadze-gyilkosság közvetlen felbujtójaként egyébként a vizsgálóbizottság Volodimir Litvin parlament elnököt nevezte meg, együtt Leonyid Derkacs képviselővel, Kucsma egykori biztonsági főnökével, az ukrán nemzetbiztonsági szolgálat akkori vezetőjével. A testület tagjainak egybehangzó véleménye szerint Kucsma volt a bűncselekmény megszervezője, s az azóta már elhunyt Jurij Kravcsenko akkori belügyminiszter az ő személyes parancsára szervezte meg az ellenzéki újságíró elrablását és meggyilkolását.

Gongadzénak csaknem pontosan öt éve, 2000. szeptember 16-án veszett nyoma, s eltűnése egyértelműen azzal lehetett összefüggésben, hogy az ukrán újságíró megszellőztette a hatalom csúcsainak korrupciós ügyeit.