Az EU elítéli Marcinkiewicz kijelentését a homoszexualitásról

MTI
2005.10.04. 18:20

Helytelenítő reakciót váltott ki kedden európai uniós berkekben Kazimierz Marcinkiewicz lengyel kormányfőjelölt előző napi megjegyzése, amelyben természetellenesnek nevezte a homoszexualitást. "Európa alapja a megkülönböztetés-mentesség" - mondta az Európai Bizottság szóvivője arra a kérdésre, a testület hogyan értékeli a fizikatanárból lett politikus Marcinkiewicz kijelentését. A lengyel miniszterelnök-jelölt a Newsweek hetilap lengyelországi kiadásának úgy nyilatkozott, "(a homoszexualitás) természetellenes. A család természetes, s az államnak őrködnie kell a család felett".

Az Európai Bizottság szóvivőjénél keményebben bírálta a lengyel politikust Michael Cashman, az Európai Parlament egyik - homoszexuális mivoltát nem titkoló - brit képviselője. Mint fogalmazott, Marcinkiewicz kijelentése "klasszikus példa" arra, hogy "néhány politikus a lehető legbotrányosabb, képtelen dolgokat jelenti ki, csak azért, hogy megválasszák, vagy hogy növelje a népszerűségét". Hozzátette: "Ez az ember nyilvánvalóan nem látja, hogy a melegek is családtagok, fivérek, nővérek, valakinek a fiai, lányai".

A választási kampányban Jaroslaw Kaczynski, az utóbb győztes és Marcinkiewiczet kormányfőnek jelölő Jog és Igazságosság párt vezére javasolta, hogy a melegeket tiltsák el gyermekek tanításától.