Vince, Artúr
-6 °C
2 °C

Meleggyűlölő a lengyel kormányfőjelölt

2005.10.03. 14:46
Természetellenesnek tartja a homoszexualitást és állami feladatnak a melegség terjedésének megakadályozását a lengyel kormányfőjelölt. Marcinkiewicz pártja a tanári állásoktól is eltiltaná a melegeket.
Meleg politikus esküvője Madridban

A széles nyilvánosság előtt vette el barátját Pedro Zerolo, a madridi városi tanács tagja, a kormányzó szocialista párt társadalompolitikai tagozatának vezetője, a melegek egyenlőségért vívott spanyolországi küzdelem szimbolikus alakja. A politikus egy párttársa, a külügyi kérdésekért felelős Trinidad Jiménez előtt mondta ki szombaton a boldogító igent kedvesének, Jésus Santosnak a madridi főtéren, a Plaza Mayoron lévő 17. századi hivatali palota, a Casa de la Panaderia királyi lakosztályában. "Büszkék vagyunk arra, hogy spanyolok vagyunk, hogy olyan országban élünk, ahol sikerült gyökerestül kiirtani az évszázadok óta tartó diszkriminációt" - jelentette ki széles mosollyal az arcán Zerolo, akinek nagy szerepe volt abban, hogy a világon negyedikként Spanyolországban is legalizálták a homoszexuálisok házasságát. (Pride.hu)

Természetellenesnek nevezte Kazimierz Marcinkiewicz lengyel miniszterelnök-jelölt a homoszexualitást a Newsweek lengyel kiadásának adott interjúban. Álláspontja teljes egészében egyezik pártja, az erősen jobboldali Jog és Igazság pártja véleményével.

Lech Kaczinsky, a párt köztársaságielnök-jelöltje Varsó polgármestereként betiltotta a melegek felvonulását, a szélsőjobboldali homofóbok menetét azonban engedélyezte.

"A homoszexualitás természetellenes. A család a természetes, és az államnak őrködnie kell a család felett" - felelte Marcinkiewicz a Newsweek kérdésére, hogy büntetni kell-e a homoszexualitást.

Pártja ennél markánsabb szankciókat is el tudna képzelni. Jaroslaw Kaczinsky pártelnök, aki csak ikertestvére elnökválasztási érdekei miatt mondott le a kormányfőségről, a kampányban még azt javasolta, hogy a melegeket tiltsák el a tanári állásoktól.

A melegek jogait védő csoportok szerint a két Kaczynski kijelentései az iskolázatlanabb, konzervatív lengyel szavazóknak szólnak. Marcinkiewicz álláspontja csak retorikájában különbözik a Kaczinsky ikrekétől. "Nem érdekel, hogy valaki homoszexuális-e vagy sem, nem ítélek meg senkit másképpen, csakis cselekedetei alapján. De ha ez a személy megpróbál másokat megfertőzni homoszexualitásával, akkor az államnak közbe kell avatkoznia a szabadság eme megsértése miatt" - mondta a lengyel Newsweek-nek.