Sára, Márió
2 °C
6 °C

Közgazdászt jelöltek lengyel miniszterelnöknek

2005.09.27. 21:57
Bár sokan Jaroslaw Kaczynskit várták a miniszterelnöki posztra, kedden mégis Kazimierz Marcinkiewicz-t jelölte a lengyelországi választásokon győztes Jog és Igazságosság párt miniszterelnöknek. A döntést a szövetséges Polgári Platform is elfogadta. Megfigyelők szerint a pártelnök Jaroslaw Kaczynski azért húzódott félre, hogy ne rontsa fivére, Lech Kaczynski konzervatív varsói polgármester esélyeit.

Kazimierz Marcinkiewicz 46 éves közgazdászt, a párt fő gazdasági szakértőjét jelöli miniszterelnöknek a vasárnapi lengyelországi választások győztese, a Jog és Igazságosság párt (PiS). Donald Tusk, a PiS szövetségesének, a Polgári Platformnak (PO) a vezetője közölte: pártja elfogadja a döntést. Marcinkiewicz jelöltségét Jaroslaw Kaczynski, a PiS elnöke jelentette be kedden este Varsóban.

Következő lépésben jóvá kell hagynia a jelölést Aleksander Kwasniewski elnöknek, de ez nagyrészt formális lépés, hiszen az államfő nem utasíthatja el egy olyan párt jelöltjét, amely egyértelműen megnyerte a választásokat.

A konzervatív PiS és liberális szövetségese, a Polgári Platform (PO) fölényesen legyőzte a korrupciós botrányok által lejáratott baloldalt a vasárnapi választásokon. A két párt együttesen 288 képviselői helyet szerzett meg a parlament 460 fős alsóházában, és várhatólag közösen alakít kormányt.

Nem lesz ikervezetés

Fonetikai kisokos
A cikkben szereplő lengyel nevek kiejtése:
 • Kazimierz Marcinkiewicz - kazsimjes marcsinkjevics
 • Jaroslaw Kaczynski - jaroszlav kacsinyszki
 • Lech Kaczynski - leh kacsinyszki)
 • Sokan Jaroslaw Kaczynskit várták a miniszterelnöki posztra. Megfigyelők szerint a pártelnök azért húzódott félre, hogy ne rontsa ikertestvére, Lech Kaczynski konzervatív varsói polgármester esélyeit az államfői poszt elnyerésére az október 9-i elnökválasztáson. Jaroslaw Kaczynski kedden este cáfolta, hogy Marcinkiewicz "átmeneti" jelölt lenne, azt mondta, hogy személyét illetően a PO-val előzetesen egyeztettek.

  "Nem értem, Jaroslaw Kaczynski miért mondott le arról, hogy maga töltse be a posztot, de elfogadjuk a döntést" - mondta Donald Tusk, a PO vezetője sajtóértekezletén. Marcinkiewicz közölte, hogy a választásokon második helyen végzett PO miniszterelnök-jelöltjének, Jan Rokitának részt kellene vennie a koalíciós kormányban.

  Elnökválasztási küzdelem

  Az elnökválasztáson a parlamenti választások két legeredményesebb pártja, illetve azok jelöltje vívja majd várhatólag a legnagyobb küzdelmet. A közvélemény-kutatások adatai szerint a Polgári Platform vezetője, Donald Tusk lesz Lech Kaczynski fő ellenfele, tehát annak a pártnak a jelöltje, amely a kormányban várhatólag koalíciós partnere lesz a két Kaczynski pártjának.

  Az 1959-es születésű Marcinkiewicz az elmúlt törvényhozási időszakban a szejm kincstárügyi bizottságának elnöke volt. Hanna Suchocka kormányában, 1992-1993-ban közoktatási miniszterhelyettes, Jerzy Buzek kormányában pedig 1999-2000-ben a politikai kabinet vezetője volt. A wroclawi egyetem matematika-fizika-kémiai fakultásán végzett.