Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Többnemzetiségű fegyveres csoport támadhatott Nalcsikra

MTI
2005.10.15. 18:37
Többnemzetiségű fegyveres csoport támadt Nalcsikra, Kabard-Balkárföld fővárosára az orosz hatóságok szerint, amelyek folytatják a megölt és foglyul ejtett fegyveresek azonosítását.

Az oroszországi tagköztársaság belügyminisztériumában közölték, hogy a támadó osztag fegyvereseinek többsége helyi vahhábita, mohamedán fundamentalista közösségekhez (dzsamaat) tartozó férfi, s a vizsgálatok kiterjednek arra is, hogy korábban milyen bűncselekményeket követhettek el a várost pénteken lerohanó osztag tagjai. A törvények értelmében a terrorista támadást végrehajtók holttesteit nem adják ki a hozzátartozóknak, hogy azok muszlim szokás szerint temethessék el rokonukat.

Andrej Novikov orosz belügyminiszter-helyettes egyelőre nem erősítette meg, hogy külföldi zsoldosok is részt vettek volna a Nalcsik elleni támadásban. Szombaton azt közölte, hogy 92 támadót öltek meg a harcokban. Az elfogottak közül 13 embert letartóztattak, s további húsz őrizetes ügyében még tartanak a vizsgálatok, hogy volt-e közük a nalcsiki közintézmények ellen intézett fegyveres támadáshoz. A Nalcsikra támadó szélsőséges muzulmán osztag tagjai 20-30 év közötti férfiak voltak.

Jelenleg még mindig több mint száz sebesültet ápolnak helyi kórházakban, köztük 85 rendőrt és belügyi kommandóst, de egyikük állapota sem ad okot az aggodalomra Novikov szerint. Több sebesültet légi úton moszkvai kórházba szállítottak.