Benedek
-5 °C
5 °C

Ellenzékbe vonul a lengyel Polgári Platform

MTI
2005.11.03. 20:15

Ellenzékbe vonul a lengyel jobboldal második legerősebb pártja, a liberális Polgári Platform (PO), amelynek vezetői a várakozásnak megfelelően az új, jobboldali kisebbségi kormány elleni szavazásról döntöttek csütörtökön.

A szeptemberi lengyel parlamenti választásokon legtöbb szavazatot szerzett - de az abszolút többségtől elmaradt - konzervatív Jog és Igazságosság párt Kazimierz Marcinkiewicz vezette kabinetjére a jövő csütörtökön vár bizalmi szavazás a szejmben.

A két lengyel jobboldali párt eredetileg koalícióra akart lépni egymással, hiszen a 460 tagú alsóházban együtt, összesen 288 mandátumukkal abszolút többségük lett volna. A tárgyalások azonban hétfőn végleg kudarcot vallottak, miután a két párt nem tudott megegyezni a legfontosabb tárcák elosztásában, és fennmaradtak közöttük az ellentétek a gazdaságpolitika irányvonalát illetően is. Így, mint a PO közleménye felhívja rá a figyelmet, a Jog és Igazságosság kénytelen lesz a populista pártok támogatását keresni, ha túl akarja élni a bizalmi szavazást.