Szilárda
0 °C
6 °C

Perec előrehozott választásokat szeretne Izraelben

MTI
2005.11.11. 11:49

Akár már jövő februárban előrehozott választásokat szeretne Izraelben Amír Perec, az izraeli Munkapárt új vezetője. Erre utalt a pártelnök két munkatársa pénteken, amikor Perecnek és Ariel Saron kormányfőnek, a Likud vezetőjének várható vasárnapi találkozójáról nyilatkoztak. Amit Weinberg, Perec parlamenti tanácsadója szerint a Munkapárt csütörtökön megválasztott elnöke a jeruzsálemi kormányfői rezidencián igyekszik megállapodásra jutni a miniszterelnökkel az előrehozott választások időpontjáról. Elképzelése szerint a választásokra a jövő év elején, akár már februárban sor kerülhetne. Egy másik tanácsadó, Guy Spigelman viszont azt közölte, hogy Perec márciusi választások elképzelésével megy Saronhoz.

A jelenlegi nagykoalíciós kormány mandátuma 2006. novemberében jár le. Perec már csütörtökön ígéretet tett arra, hogy kivonja a Munkáspártot a kormányból. A pártelnök a pénteki nap folyamán találkozik a parlamenti frakcióval, hogy vázolja a jövőre vonatkozó elképzeléseit.

Az izraeli miniszterelnöki hivatal egyelőre nem reagált a választások javasolt időpontjának hírére. Saronhoz közel álló körök szerint a kormányfőnek kevés az esélye arra, hogy kitöltse hivatali idejét, mivel saját pártján belül is számos ellenlábasa van, akik nem bocsátották meg neki a Gázai övezetből való kivonulást.