A CIA szerint Castro Parkinson-kórban szenved

BBC
2005.11.17. 16:04

Parkinson-kórban szenved Fidel Castro, Kuba vezére, állapította meg a CIA. A szervezet utal a vezér nyilvános szerepléseire, ahol szerintük szemmel láthatóak a betegség jelei. Hivatalos kubai források nem kommentálták a CIA beszámolóját, mindössze annyit jeleztek: Castro úr remek egészségi állapotnak örvend. A 79 éves vezérről, aki majd fél évszázada uralja Kubát régóta keringenek hasonló legendák.

A CIA beszámolója szerint a kór immáron elég hosszú ideje támadja a kubai vezért ahhoz, hogy az Egyesült Államok döntéshozóinak érdemes kérdéseket felvetniük Kuba jövőjével kapcsolatban. "Mi egyelőre nem foglalkozunk olyan irányú tervek kidolgozásával, hogy mi is történjen Castro nélkül, különösen nem egy felmérés alapján, amely csak feltételezi, hogy Parkinson-kórban szenved." - mondta el a Reuters Hírügynökségnek a külügyminisztérium munkatársa.

Castro számos gyanúsítgatást utasított vissza az évek során, amelyeket szerinte ellenségei terjesztettek semmiképpen sem kedvességből. Castro nemrégiben Diego Maradonával szerepelt egy televíziós show-ban, ahol a vezér a róla szóló végtelen számú pletykán tréfálkozott. Szerinte már senki nem fogja elhinni, hogyha egy napon tényleg meghal.