Alfréd
-2 °C
2 °C

Ismét tüntetők várják Busht Crawfordban

MTI
2005.11.23. 18:52
Az augusztusi megmozdulás óta először, szerdán reggel ismét az iraki háború ellen tiltakozó tüntetők gyűltek össze a texasi Crawfordban, ahol George Bush amerikai elnök a csütörtöki hálaadás ünnepét tölti. A tiltakozókat a nap folyamán a megyei hatóságok parkolási és táborozási tilalmának a megsértése címén letartóztatták.

Bush elnök kedden este már a közeli Waco városába érkezett. Most látogat először birtokára azóta, hogy a Katrina hurrikán augusztus végén végigsöpört a Mexikói-öböl menti államokon.

Az elnöki birtokhoz vezető út mentén augusztusban egy időben több százan is táboroztak, az iraki háború ellen tüntetve. A szerdai napon legfeljebb húszan lehettek. A mozgalmat a kaliforniai Cindy Sheehan indította el, akinek a fia tavaly Irakban vesztette életét. A crawfordi tiltakozó megmozdulás 26 napon át tartott.

A megyei hatóságok októberben közlekedésbiztonsági megfontolásokra hivatkozva rendeletben tiltották meg az út menti táborozást, illetve a parkolást az elnök birtokától számított 10 kilométer sugarú körben. A tüntetők ennek ellenére felállították sátraikat. Kisvártatva megjelent a helyi seriff helyettese és figyelmeztette őket, hogy a letartóztatást kockáztatják, ha nem távoznak.

A tüntetők úgy határoztak, maradnak, mivel a tilalom sérti a szólásszabadságot és közölték, hogy megmozdulásukat akkor is folytatják, ha letartóztatják őket. A seriff helyettese a tüntetőkhöz intézett harmadik figyelmeztetés után elrendelte letartóztatásukat. A tüntetők ellenállást nem tanúsítottak és a megyei börtönbe szállították őket.