Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Osztrák őrizetben marad a holokauszttagadó történész

MTI
2005.11.25. 14:36
Nem helyezik szabadlábra Ausztriában a holokauszttagadó David Irving brit történészt, akit két hete vettek őrizetbe Stájeroszágban. A vizsgálati fogságba helyezett Irving őrizetének megszüntetését pénteken utasította el Bécsben az ügyben illetékes bíró. A történész ügyvédje arra hivatkozva kezdeményezte a szabadlábra helyezést, hogy védence brit állampolgár, így az EU területén bármikor elérhető az osztrák igazságszolgáltatás számára, és 16 év óta nem követett el törvénysértő cselekedetet Ausztriában. A vizsgálóbíró azonban elutasította a 10 és 20 ezer dollár közötti összegnek megfelelő óvadék felajánlásával együtt kezdeményezett szabadlábra helyezést.

A bíróság szóvivője szerint a döntés azon alapul, hogy a továbbiakban is fennáll a cselekmény újbóli elkövetésének, valamint a gyanúsított szökésének a veszélye. A vizsgálati fogság újbóli felülvizsgálatára legkorábban csak egy hónap múlva kerülhet sor.

A 67 esztendős Irvinget november 11-én vették őrizetbe egy 16 évvel ezelőtti osztrák elfogatóparancs alapján. A hatóságok akkor azt követően adták ki a parancsot, hogy Irving egy bécsi és egy leobeni előadásában is tagadta az auschwitzi gázkamrák létezését.