Bernadett
-2 °C
4 °C

Felesküdött az új jordániai kormány

MTI
2005.11.27. 18:36

II. Abdalláh király vasárnap feleskette az új jordániai kormányt, amelynek élén volt nemzetbiztonsági tanácsadója áll. A 24 fős kormány, amelybe kilenc miniszter - többségükben a gazdasági tárcák birtokosai - az előző kormányból került át, széles körű felhatalmazást kapott a harcias iszlám irányzatok visszaszorítására, miközben előrelépést kell felmutatnia a demokrácia kiteljesítése terén.

#alt#
Az új jordán kormány (Fotó: EPA)

Az új miniszterelnököt, az 58 éves Maarúf al-Bahítot, aki hosszú éveken át a katonai felderítésnél szolgált, később nagykövet volt Izraelben és Törökországban, csütörtökön nevezte ki az uralkodó a 69 éves Adnán Badrán, egy Egyesült Államokban végzett egyetemi tanár utódjának, akinek régóta rebesgetett lemondását meggyorsította az ammáni luxusszállodák ellen november 9-én elkövetett hármas merénylet.

A robbantásokban, amelyek elkövetését az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat Abu Muszab az-Zarkávi vezette iraki csoportja vállalta, a három iraki öngyilkos merénylővel együtt 63 ember vesztette életét. A szállodák elleni terrortámadások után Abdalláh király gyakorlatilag szabad kezet adott Bahítnak egy keményebb biztonságpolitika kidolgozásához.