Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Oroszország elfogórakéta-rendszereket ad el Iránnak?

MTI
2005.12.03. 09:18
Az Egyesült Államok aggódik azok miatt az információk miatt, amelyek szerint Moszkva 29 Tor M-1 elfogórakéta-rendszer szállításáról írt alá megállapodást - közölte pénteken az amerikai külügyminisztérium egyik magas rangú illetékese.

"Minden, Irán részére tartó fegyvereladás aggodalomra ad okot" - közölte a nevének elhallgatását kérő külügyi illetékes. Nicolas Burns politikai ügyekért felelős külügyi államtitkár Moszkvában az Eho Moszkvi rádiónak nyilatkozva elégedetlenségét fejezte ki a megállapodás miatt. "Megkérdeztük az ügyben az orosz külügyminisztériumot. Azt mondták, hogy válaszolni fognak" - közölte Burns.

"Úgy véljük, hogy Irán terroristákat támogat a Közép-Keleten, az Egyesült Államokban, s ezért nagyon rossz kapcsolataink vannak ezzel az országgal. Megérthetik, hogy nem támogatunk ilyen állam részére történő fegyvereladásokat" - tette hozzá az államtitkár.

A Vedomosztyi című orosz lap pénteken egy orosz hadiipari menedzserre hivatkozva azt írta, hogy Oroszország és Irán néhány napja megállapodást írt alá 29 Tor M-1 légvédelmi rakéta szállításáról, amelyek alkalmasak manőverező robotrepülőgépek és irányítható légibombák elhárítására is.