Klaudia
-3 °C
3 °C

Szíria együttműködést ígért a belga ENSZ-vezetőnek

MTI
2005.12.29. 06:10

Szíria szerdán megígérte, hogy teljes egészében együttműködik a Rafík Haríri volt libanoni kormányfő meggyilkolásának ügyében vizsgálatot folytató ENSZ-bizottság új vezetőjével, ugyanakkor betiltotta egy arab lap terjesztését, amelyben a bizottság leköszönt vezetője Szíriát okolta a merényletért.

Faruk as-Saraa szíriai külügyminiszter azután beszélt Damaszkuszban országa együttműködési készségéről, hogy Kofi Annan ENSZ-főtitkár egy belga ügyészt nevezett ki Haríri-gyilkosságot kivizsgáló ENSZ-bizottság élére.

Serge Brammertz, a hágai Nemzetközi Törvényszék helyettes ügyésze váltja fel a bizottság élén a német Detlev Mehlist. Mehlis a vizsgálat során arra a következtetésre jutott, hogy magas rangú libanoni és szíriai biztonsági vezetők is felelősek a február 14-i merényletért, amelyben egy gépkocsiba rejtett pokolgép a volt kormányfőén kívül húsz ember életét oltotta ki.

Szíria, amelyre nagy nemzetközi nyomás nehezedik, hogy működjön együtt az ENSZ-vizsgálóbizottsággal, ismételten tagadta, hogy köze lett volna Haríri meggyilkolásához.