Eleonóra
-1 °C
2 °C

Irán: az ENSZ BT-hez fordul a NAÜ

MTI
2006.02.04. 15:23
Az Európai Unió kérésére az ENSZ Biztonsági Tanácsához fordul az iráni atomprogram ügyében a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ), amelynek kormányzótanácsa szombaton Bécsben elfogadta az erre benyújtott határozati javaslatot, ám abban nem kezdeményez büntetőintézkedéseket Iránnal szemben.

Az iráni atomprogram miatti komoly aggodalmának ad hangot az atomsorompó-szerződésben foglaltak betartásán őrködő szervezet. A határozatban felszólították Iránt, hogy ismét állítsa le az urándúsítással kapcsolatos minden tevékenységét. A szervezet a határozatban kinyilvánította, hogy hiányzik a bizalom az iráni nukleáris program kizárólagos békés jellegét illetően. Ezért felkérik Mohamed el-Baradeit, a NAÜ főigazgatóját, hogy terjesszen jelentést az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé az iráni atomprogramról, egyebek között arról, milyen lépéseket vár a NAÜ Irántól.

Irán kilátásba helyezte, hogy mindenfajta együttműködést megszüntet a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel (NAÜ) és haladéktalanul felújítja nukleáris programját, amennyiben az ügynökség kormányzótanácsa az iráni atomprogram ügyét az ENSZ Biztonsági Tanácsa elé utalja - jelentette szombaton az ISNA iráni hírügynökség.