Nácizás miatt függesztették fel a londoni polgármestert

MTI
2006.02.24. 14:17

Négy hétre felfüggesztették hivatalából pénteken a londoni polgármestert, aki még tavaly egy náci koncentrációs tábor őréhez hasonlított egy zsidó újságírót.

Az annak idején komoly belpolitikai botrányt kavaró ügyben fegyelmi eljárás indult Ken Livingstone ellen. Az eljáró angol ítélőszék pénteken meghozott végzésében kimondta: a polgármester "szégyenbe hozta" hivatalát az "oktalanul érzéketlen" kijelentéssel. Livingstone felfüggesztését még a panaszt hivatalosan benyújtó szervezet, a 300 ezres brit zsidó közösséget képviselő Board of Deputies of British Jews sem kérte.

A döntőbizottság azzal indokolta a súlyos fegyelmi döntést, hogy Livingstone többszöri felszólításra sem volt hajlandó bocsánatot kérni. Az incidens egy éve történt, amikor Livingstone, a legnagyobb londoni esti napilap, az Evening Standard riporterétől egy keményebb kérdésfeltevés után azt kérdezte vissza, hogy az újságíró véletlenül nem német háborús bűnös-e.

Amikor az újságíró, Oliver Finegold - felfedve zsidó származását - ezt kikérte magának, Livingstone még tovább ment, mondván: lehet, hogy "maga zsidó, de mégis úgy viselkedik mint egy koncentrációs tábor őre ... nyilván ezért fizetik".