Moszkva: Hága felelős Milosevics haláláért

MTI
2006.03.15. 11:36
Független nemzetközi vizsgálatot követelt az orosz alsóház, a duma Szlobodan Milosevics volt jugoszláv elnök halála okainak feltárására, s egyben célszerűtlennek nyilvánította a Nemzetközi Törvényszék (NT) további tevékenységét egyhangúlag elfogadott szerdai nyilatkozatában.

Az orosz alsóház "az emberi jogok nagyon durva megsértésében" marasztalta el a törvényszéket, amiért nem nyújtott színvonalas orvosi segítséget a rászoruló Milosevicsnek. A duma rámutatott, hogy a törvényszék figyelmen kívül hagyta felhívását a hágai per átmeneti felfüggesztésére Milosevics egészségi állapota miatt. Ezzel a törvényszék magára vállalta a teljes felelősséget a vádlott életéért - vélték az orosz törvényhozók.

A duma felhívta a törvényszéket: teremtsen meg minden szükséges feltételt ahhoz, hogy független nemzetközi vizsgálat tárhassa fel Milosevic halálának okait és körülményeit. "Meg kell nevezni és bíróság elé kell állítani azokat, akik vétkesek a halálában, tették azt akár gondatlanságból, akár rossz szándékból" - szorgalmazták a dumaképviselők.