Timót, Xénia
-4 °C
2 °C

Jövő hét keddre hirdettek általános sztrájkot Franciaországban

MTI
2006.03.21. 00:52

Március 28-ra hirdetett általános sztrájkot hétfő este tizenkét szervezet, köztük az öt legnagyobb francia szakszervezet és diákszervezet harminc képviselője, miután a francia kormány ultimátumuk lejártával sem vonta vissza az első munkavállalási szerződésről szóló törvényt. A megmozdulás két hónap alatt a negyedik országos tiltakozás lesz a munkajogi reform ellen.

A nap folyamán Jacques Chirac elnök, teljes támogatásáról biztosítva kormányát, negyedszerre sürgetett párbeszédet az első munkavállalási szerződésről (CPE) szóló törvény érdekében, amely a 26 évesnél fiatalabbak esetében kétéves próbaidőt és indoklás nélküli felmondást tesz lehetővé a munkáltatóknak.

Dominique de Villepin kormányfő ugyanakkor nem találkozott a szociális partnerekkel és megismételte, hogy a szerinte a fiatalok munkanélküliségének csökkentését és a munkaerőpiac rugalmasságát segítő törvényt nem hajlandó visszavonni, és az a tervek szerint egy hónap múlva életbe lép. A miniszterelnök azonban nagyvállalatok és három diákszervezet képviselőit fogadta, de a legnagyobb, az UNEF elutasította a meghívást.

A szombati párizsi tüntetést követő összecsapások után a Sud nevű szakszervezet egy 39 éves tüntetőjét súlyos agyi sérülésekkel szállították egy főváros közeli kórházba. A kómában fekvő férfin a szakszervezet szerint "a rendfenntartó erők erőszakkal átgázoltak". A rendőrség eljárást rendelt el az ügy kivizsgálásra.

A diáktüntetések kedden várhatóan országszerte folytatódnak. A párizsi prefektúra közlése szerint a fővárosban ismételten a Latin negyedben lesznek felvonulások. Hétfőn a 84 francia egyetemből 67-en és 313 gimnáziumban szünetelt teljesen vagy részlegesen az oktatás.