Benedek
-5 °C
5 °C

Százhetven tüntetőt vett őrizetbe a párizsi rendőrség

2006.03.19. 10:22
Egyetemisták, középiskolások és munkavállalók százezrei tüntettek szombaton Franciaországban a fiatalok első munkavállalásáról szóló törvény ellen. A gyújtogató és üzleteket rongáló randalírozók közül százhetvenet a francia rendőrség őrizetbe vett.

Csütörtök óta hevesen tiltakoznak a francia fiatalok az első munkavállalásról szóló törvénytervezet ellen, amely lehetőséget ad a munkaadóknak arra, hogy indoklás nélkül elbocsáthassák azokat a 26 éven aluli munkavállalókat, akik korábban nem dolgoztak. Dominique de Villepin francia miniszterelnök szerint a törvény segíti a kevésbé tanult fiatalok elhelyezkedését, és javíthat a külvárosban lakók helyzetén. A miniszterek reményei szerint a munkáltatók a törvény hatására több 26 éven alulit alkalmaznak majd annak tudatában, hogy lehetőségük van megválni tőlük; az eddigi törvények alapján a cégeknek nagyon meg kellett gondolniuk, hogy felvegyenek-e új munkaerőt.

A szombaton is tartó tüntetések Párizsban erőszakos cselekményekbe torkoltak: a fiatalok gépkocsikat gyújtottak fel, illetve rongáltak meg, üzletek kirakatait zúzták be, és az összecsapások során hét rendőr, valamint tizehét tüntető megsebesült. A rendőrség könnygázt vetett be a randalírozók ellen, és hivatalos közlés szerint szombaton késő este 166 tüntetőt őrizetbe vett.

Diákmozgalmak, szakszervezetek és baloldali pártok több mint százötven tüntetést szerveztek országszerte a demonstrációk harmadik napjára, és másfélmillió embert sikerül mozgósítaniuk. A részvétel nemcsak Párizs mellett volt jelentős, hanem a vidéki nagyvárosokban, így Marseille-ben, Toulouse-ban és Rennes-ben is.

Dominique de Villepin továbbra is kitart a munkaerőpiacon a kormány szerint nagyobb rugalmasságot biztosító törvény mellett, noha a legfrissebb közvélemény-kutatás szerint már a franciák 68 százaléka sürgeti annak visszavonását.