Gertrúd, Patrik
4 °C
4 °C

A francia diákok utcára vonulnak

2006.03.14. 12:30
A francia diákok utcai demonstrációkkal tiltakoznak a fiatalok munkavállalására vonatkozó új törvény ellen.

Utcára vonulnának a francia diákok azután, hogy szombat hajnalban a rohamrendőrség bevetésével kiürítették a párizsi Sorbonne egyetem csarnokát, ahol legalább 200 diák tüntetett a múlt héten megszavazott munkavállalási törvény ellen. Az új szabályozás szerint a 26 év alatti munkavállalóknak az első két évben indoklás nélkül felmondhat a munkáltató.

A diákszervezetek most újabb akciókat szerveznek, hogy minél erősebb nyomást gyakoroljanak a kormányra, jelentette a BBC. Ezért a hét három napjára - keddre, csütörtökre és szombatra - is utcai demonstrációkat terveznek.

A francia miniszterelnök, Dominique de Villepin védelmébe vette az új törvényt, ami szerinte elsősorban a kevésbé tanult fiatalok elhelyezkedését támogatja. A francia közszolgálati televíziónak adott nyilatkozatában elmondta, a szabályozás különösen a külvárosban lakók helyzetén javíthat, akik körében a munkanélküliség aránya eléri a 40 százalékot.

A miniszterek reményei szerint a munkáltatók több 26 éven alulit alkalmaznak majd annak tudatában, hogy lehetőségük van megválni fiatal munkatársaiktól. Az eddigi törvények rendkívüli óvatosságra intették őket, állításuk szerint nagyon meg kellett gondolni, hogy felvegyenek-e új munkaerőt.

A BBC tudósítja szerint Villepin esélyei a 2007-ben esedékes elnökválasztáson elúszhatnak, népszerűsége ugyanis ugrásszerűen csökkent a munkavállalói törvény módosítása kapcsán.

Bruno Julliard, az UNEF diákszövetség elnöke úgy véli, az akciókkal megváltoztathatják a miniszterelnök álláspontját. "Villepin azt állította, hogy a törvény mindenképpen életbe lép. A válaszom az, hogy az utca fog beszélni. Pozíciója már amúgy is gyengült, ha még tartjuk magunkat, feladhatja a harcot" - nyilatkozta Julliard az AFP-nek.