Piroska
-1 °C
5 °C

Spanyolország nyolcszáz katonát is küldhet Libanonba

MTI
2006.08.25. 01:10
Spanyolország kész 700-800 katonát felajánlani a formálódó libanoni nemzetközi békefenntartó erőbe (UNIFIL) madridi médiajelentés szerint.

Az Europa hírügynökség katonai forrásokra hivatkozó beszámolója szerint a madridi felajánlásról Miguel Ángel Moratinos külügyminiszter azt követően tájékoztatja majd az Európai Unió tagállamait és Kofi Annan ENSZ-főtitkárt, hogy José Antonio Alonso Suárez védelmi miniszter a spanyol kormány pénteken esedékes heti ülésén hivatalosan bejelenti a döntést.

Spanyolország a több száz katona mellett legfeljebb negyven páncélozott járművet, valamint egy aknamentesítő alakulatot is felajánl az ENSZ kibővíteni tervezett libanoni békefenntartó erejébe - tette hozzá a hírügynökség.

A térségben jelenleg állomásozó kétezer fős UNIFIL-erő mellé az ENSZ már szeptember elejére további 3-3500 főt szeretne a térségbe telepíteni. Hosszabb távú tervek szerint a csapatok létszáma elérné a 15 ezer főt. A többnemzetiségű alakulat felállítását az ENSZ Biztonsági Tanácsának augusztus 14-i határozata irányozta elő, amely a tűzszünetet megteremtette Izrael és a libanoni Hezbollah között.