Vendel
7 °C
20 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Firenzében nem lesz Oriana Fallaci utca

MTI
2006.09.22. 09:26

Halála után is megosztja az olasz közvéleményt Oriana Fallaci írónő és publicista, akinek iszlám-ellenes röpiratai és politikai állásfoglalásai életében is vitákat váltottak ki.

Az írónő szülővárosának, Firenzének középbal vezetése elutasította a jobboldal követelését, hogy tűzze napirendre egy utca elnevezését a város híres szülöttéről. Ezzel szemben Róma főpolgármestere, a különben szintén baloldali Walter Veltroni "teljes támogatásáról" biztosította azt a kezdeményezést, hogy a fővárosban kapja egy utca Oriana Fallaci nevét, mivel, mint egy másik római vezető kifejtette, "fontos személyiségről van szó".

Torinóban viszont Piemonte tartomány tanácsa a héten még egyperces felállással sem volt hajlandó adózni az írónő emlékének, amikor erre a jobboldali populista Északi Liga tanácsosai javaslatot tettek. A Liga erőteljes támogatást adott Fallaci iszlámellenes könyvének, amikor az 2002-ben megjelent.