A terror sem rettenti vissza a kerbelai zarándokokat

MTI
2007.03.07. 17:03

Több mint egymillió síita zarándok gyűlt össze szerdán az iraki Kerbelában, jóllehet az előző napi véres támadások után a nap folyamán újabb huszonhárom személy - többségében zarándokok - életét követelték robbantásos és fegyveres támadások.

Bagdad főleg szunniták lakta déli kerületében, Dúrában robbantottak pokolgépet a Kerbelába induló síita zarándokok menete mellett, majd fegyveresek tüzet is nyitottak rájuk. A támadásban heten meghaltak és 14-en megsebesültek, közölte a helyi rendőrség.

Bagdad egy másik déli, szunnita kerületében, Szaidíjában nyolc személlyel - hét zarándokkal és egy rendőrrel végeztek - végzett egy gépkocsiba rejtett pokolgép. Ugyanebben a kerületben egy, éppen a zarándokok védelmére létesített, ellenőrző pont elleni öngyilkos robbantásos merényletben hét rendőr és egy zarándok vesztette életét, s huszonöt másik személy megsebesült.

Előző nap mintegy 140 síita zarándokkal végeztek több merényletben, feltehetően szunnita támadók. Egyedül a Hilla közelében elkövetett kettős robbantásos merénylet 117 halálos áldozatot követelt.