Gyöngyi
6 °C
13 °C

Néha úgy érzed, mintha két valóság létezne?

Több infó

Támogasd a független újságírást, támogasd az Indexet!

Nincs másik olyan, nagy elérésű online közéleti médiatermék, mint az Index, amely független, kiegyensúlyozott hírszolgáltatásra és a valóság minél sokoldalúbb bemutatására törekszik. Ha azt szeretnéd, hogy még sokáig veled legyünk, akkor támogass minket!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Svéd lutheránusok a stockholmi melegfelvonuláson

MTI
2007.08.02. 19:21

A svédországi protestáns lutheránus egyház szombaton papjaival képviselteti magát a Stockholm Pride-on, a csoport A szeretet mindennél erősebb jelszó alatt vonul majd fel a melegek parádéján. Az egyház közleménye szerint a küldöttség harminc fős lesz, köztük a stockholmi és az uppsalai székesegyházak magas rangú vezetőivel. Ezzel a gesztussal a svéd protestáns lutheránus egyház meg akarja törni a tömegek nagy hallgatását a homoszexuálisokkal, a biszexuálisokkal és a transzszexuálisokkal kapcsolatban, olvasható a közleményben.

"A svéd egyház nyitott szellemű, amelyben mindenkinek helye van" - fejtette ki Ann-Katrin Bosbach uppsalai lelkipásztornő. Január óta a homoszexuális párok kérhetik a svéd lutheránus egyház áldását uniójukra. Svédország úttörő szerepet játszott abban, hogy törvényesítsék gyermekek örökbefogadását a homoszexuális párok részéről, a lutheránus egyház lépése pedig a homoszexuális párok egyházi esküvője felé nyit utat.

A svéd parlament várhatóan januárban tárgyal majd arról a törvényjavaslatról, amely bevezetné a nemileg semleges házasság intézményét, és elismerné a svéd lutheránus egyháznál kötött homoszexuális házasságokat. A szervezők több tízezer résztvevőt várnak a szombati Stockholm Pride felvonulására.