Svéd lutheránusok a stockholmi melegfelvonuláson

MTI
2007.08.02. 19:21

A svédországi protestáns lutheránus egyház szombaton papjaival képviselteti magát a Stockholm Pride-on, a csoport A szeretet mindennél erősebb jelszó alatt vonul majd fel a melegek parádéján. Az egyház közleménye szerint a küldöttség harminc fős lesz, köztük a stockholmi és az uppsalai székesegyházak magas rangú vezetőivel. Ezzel a gesztussal a svéd protestáns lutheránus egyház meg akarja törni a tömegek nagy hallgatását a homoszexuálisokkal, a biszexuálisokkal és a transzszexuálisokkal kapcsolatban, olvasható a közleményben.

"A svéd egyház nyitott szellemű, amelyben mindenkinek helye van" - fejtette ki Ann-Katrin Bosbach uppsalai lelkipásztornő. Január óta a homoszexuális párok kérhetik a svéd lutheránus egyház áldását uniójukra. Svédország úttörő szerepet játszott abban, hogy törvényesítsék gyermekek örökbefogadását a homoszexuális párok részéről, a lutheránus egyház lépése pedig a homoszexuális párok egyházi esküvője felé nyit utat.

A svéd parlament várhatóan januárban tárgyal majd arról a törvényjavaslatról, amely bevezetné a nemileg semleges házasság intézményét, és elismerné a svéd lutheránus egyháznál kötött homoszexuális házasságokat. A szervezők több tízezer résztvevőt várnak a szombati Stockholm Pride felvonulására.