Olmert kizárja a tűzszünet lehetőségét a Hamásszal

MTI
2007.12.23. 11:22

Ehud Olmert izraeli kormányfő vasárnap kizárta annak a lehetőségét, hogy a zsidó állam tűzszünetet kössön a Hamász palesztin radikális iszlamista mozgalommal, mert szerinte az ellene folyó harc "igazi háború". A miniszterelnök a heti kormányülésen leszögezte: folytatják a Gázai övezetben a hónapok óta tartó "terrorista-ellenes hadműveleteket". Ugyanakkor hangsúlyozta, Izrael továbbra is engedélyezi, hogy humanitárius segítséget juttassanak a területre a civil lakosságnak.

Olmert azután tette ezt a kijelentést, hogy több gázai Hamász-vezető az elmúlt napokban hajlandóságot mutatott a tűzszünetre és az izraeli kabinet több tagja, köztük Saul Mofaz miniszterelnök-helyettes és Benjámin Ben Eliezer, az infrastruktúra-ügyek minisztere is úgy nyilatkozott: meg kellene fontolni egy ilyen ajánlatot. Ben-Eliézer egyenesen azt mondta, hogy a tűzszüneti tárgyalásokhoz nem feltétlenül szükséges előfeltétel Izrael elismerése a Hamász részéről, elegendő lenne, ha leállítanák a zsidó állam területe elleni rakétatámadásokat, valamint az egyiptomi határon folyó fegyvercsempészetet.

Legutóbb vasárnap hangzott el egy Hamász-javaslat, Ahmed Juszef gázai tanácsadó részéről, amely szerint a tűzszünet feltétele, hogy Izrael állítsa le katonai csapásait, a Hamász harcosainak célzott likvidálását, valamint könnyítsen a Gázai övezet humanitárius helyzetén az átkelők megnyitásával. A miniszterelnök megismételte: szó sem lehet tűzszünetről mindaddig, amíg a Hamász nem fogadja el a közel-keleti rendezéssel megbízott négyes (ENSZ, Európai Unió, Egyesült Államok, Oroszország) három feltételét: Izrael elismerését, az erőszakról való lemondást, valamint a korábbi izraeli-palesztin megállapodások tiszteletben tartását. A Hamász célkitűzései között azonban ott szerepel a mai napig Izrael elpusztítása.