Ödön
1 °C
11 °C

Kétszázan haltak meg összecsapásokban Srí Lankán

2008.04.24. 00:28

Legkevesebb kétszázan haltak meg szerdán Srí Lanka északi részében a hadsereg és tamil szakadárok közötti összecsapásokban: másfél éve ezek voltak a leghevesebb harcok a kormányerők és a lázadók között.

A Tamil Eelam Felszabadító Tigrisei (LTTE) nevű szakadár szervezet közölte: fegyveresei legalább 100 Srí Lanka-i katonát öltek meg. A hadsereg tájékoztatása szerint az összecsapásokban több mint száz lázadó halt meg.

A lázadók csak 16 fegyveres halálát erősítették meg, míg a Srí Lanka-i védelmi minisztérium - tőle szokatlan módon - beismerte, hogy a Jaffna-félszigeti offenzívában 43 katona esett el, 33 másik pedig eltűnt.

2006 októbere óta szerdán dúltak a leghevesebb harcok a Jaffna-félszigetnek ugyanabban a térségében. Akkor 129 kormánykatona halt meg, 515-en megsebesültek és a hatóságok szerint 200 lázadó halt meg.

A tamilok 1972 óta harcolnak az ország északi-északkeleti részének elszakadásáért, a harcok három évtized alatt 60-70 ezer áldozatot követeltek.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?