Eufrozina, Kende
4 °C
15 °C

Törvényt módosítanak az írek a Magyarországon gázoló sofőr miatt

2008.03.28. 18:09
Jogszabály-módosítást kezdeményez az ír kormány a Leányfalun 2000-ben halálos gázolást elkövető sofőr miatt. A Magyarországon elítélt férfi ellen kiadott nemzetközi elfogatóparancsot az ír hatóságok elutasították. A buszmegállóban halálra gázolt két gyermek édesapja pénteken a budapesti rendészeti minisztérium előtt tüntetett.

Jogszabálymódosításra készül az ír kormány, hogy az ír bíróságok a jövőben ne tudjanak kibújni az olyan esetekben a felelősség érvényesítése alól, mint annak az írországi férfinak az esete, aki még 2000-ben két kisgyereket halálra gázolt Leányfalun - jelentette be Draskovics Tibor igazságügyi és rendészeti miniszter pénteken Budapesten, miután megbeszélést folytatott Brian Lenihannal, ír partnerével.

Draskovics Tibor sajtótájékoztatóján elmondta: "Még nem megítélhető, hogy az az eljárás, amelyet az ír kormány kezdeményezni fog, erre az ügyre kihat-e, ezt nem tudom." A magyar kormány uniós elfogatóparancsot adhat ki az ír gázolóra. Ha a gázoló bármelyik tagállam határát átlépi, ahol határellenőrzés van, elvileg őt el kell fogni és a magyar hatóságok számára át kell adni - mutatott rá Draskovics Tibor.

Az ír kormány sajnálkozását fejezte ki a történtek miatt - mutatott rá Draskovics Tibor majd hozzátette: kérésére az ír miniszter szombaton találkozik a két elgázolt kislány családjával, hogy személyesen is kifejezhesse részvétét.

Az elgázolt kislányok édesapja pénteken reggel demonstrációt szervezett az Igazságügyi és Rendészeti minisztérium elé. A tüntetés végén egy petíciót adott át Draskovics Tibornak. A petícióban emlékeztetett rá: 2000. április 9-én Francis Tobin Ciarán ír állampolgár a 11-es úthoz tartozó járdán halálra gázolt két kisgyereket Leányfaluban. A férfi egy biztosítótársaság magyarországi igazgatója volt.

A magyar bíróság 2002 októberi jogerős ítélete szerint a férfinak három évet kell fogházban töltenie, feltételes szabadon bocsátását legkorábban 18 hónap letöltése után engedélyezik. A jogerős ítéletet azonban az elítélt külföldre távozása miatt a mai napig nem hajtották végre. A magyar hatóság 2005 októberében kibocsátott nemzetközi elfogatóparancsát az ír bíróság megvizsgálta, és másodfokon jogerősen elutasította.

A petíció aláírói többek között arra várnak választ a minisztertől, milyen feltételekhez kötötték, hogy a férfi 2000 szeptemberében 500 ezer forint óvadék ellenében egy családi eseményre visszatérhessen Írországba. Választ várnak arra is, hogy a férfi milyen engedéllyel távozhatott végleg az országból 2000 novemberében, miután magyarországi munkája befejeződött.