Cecília
4 °C
6 °C

A német katolikusok kemény támadása a homoszexuális házasság ellen

2002.07.18. 12:49
A német katolikus egyház feje csütörtökön bírálta az alkotmánybíróság döntését, amely megerősítette a homoszexuális párok társadalmi és jogi státusát rögzítő törvényt. Lehmann püspök szerint az egyneműek házassága "szemantikai csalás". A katolikusok elégedetlenek az ellenzék új családügyi főpolitikusának kinevezésével is, akinek gyermeke ugyan született, de férje nincs.
Karl Lehmann bíboros, Mainz püspöke a Deutschlandfunk rádiónak nyilatkozva annak a nézetének adott hangot, hogy az egyneműek tartós párkapcsolatára vonatkozó törvény veszélyezteti a hagyományos házasság különleges védelmét.

Homo: játék a szavakkal?

A törvény, illetve annak alkotmánybírósági megerősítése, ahogy a bíboros fogalmazott, "eltolódást eredményez a társadalom alapvető értékeiben", mert az egyneműek partneri viszonya semmilyen vonatkozásban sem teljesíti a házasság célját. Ennek lényege éppen a férfi és a nő egyesülése - azaz két különnemű személyé. A homoszexuálisok párkapcsolatának elnevezését (Homo-Ehe, azaz hasonnemű házasság) Lehmann "szemantikai csalásnak" minősítette.

Lehmann tagadta, hogy az általa vezetett püspöki konferencia interveniált volna a keresztény uniópártoknál (CDU és CSU) a leányanya Katherina Reiche családügyi árnyékminiszterré történt kinevezése miatt. Hivatalos megkeresésre ugyan nem került sor, ám a katolikus klérus "nem hagyott kétséget afelől, hogy nem üdvözölheti ezt a személyi döntést".

Elsőbbségadás már nem kötelező

Az uniópártok alsóházi frakciójának egyházügyi megbízottja a Deutschland rádióban szintén kritikus hangon szólt az egyneműek párkapcsolatát szabályozó törvényről. Hermann Kues szerint saját jövőjét teszi kockára az a társadalom, amelyik nem biztosít elsőbbséget a különnemű kapcsolatoknak. A melegek és leszbikusok uniópártokon belüli szövetsége viszont üdvözölte az alkotmánybíróság szerdai állásfoglalását. Mint a szövetség vezetője rámutatott, a bázis egy lépéssel előbbre tart, mint a pártvezetőség.

A protestánsok szóvivője szintén kedvezően fogadta a karlsruhei döntést. Manfred Kock, a Német Evangélikus Egyház tanácsának elnöke azt nyilatkozta a Südwestrundfunk rádiónak, hogy a szerdai lépés javítja a homoszexuálisok helyzetét Németországban, a hátrányos megkülönböztetés immár végleg a múlté.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?