Emőke
-4 °C
9 °C

Él-e diplomáciai mentességével a magyar főkonzul?

2001.04.27. 17:58
Diplomácia mentességét is felhasználhatja a hongkongi magyar főkonzul, miután csütörtökön nem tudtak megegyezni a munkaügyi bíróság előtt volt alkalmazottjával - értesült a South China Morning Post. Az öthónapos terhes nő azt állítja, hogy Vizi László terhessége miatt bocsátotta el, valamint otthoni munkája mellett illegálisan és fizetés nélkül dolgoztatta a konzulátuson. A főkonzul az Indexnek korábban tagadta a Fülöp-szigeteki asszony vádjait. A mentesség kérdését a Külügyminisztérium találgatásnak minősítette.
Csütörtökön nem tudott megegyezni egymással a magyar főkonzul és volt alkalmazottja a hongkongi munkaügyi bíróság előtt. Vizi László 7680 hongkongi dollárt (294 ezer forint) ajánlott fel fizetés és végkielégítés címén Nannette Cajayonnak, aki ezt nem fogadta el. A Fülöp-szigeteki nő 53 ezer dollárt (2 millió forint) követel elmaradt bérekben, élelmiszer- és lakhatási juttatás, valamint gyes címén. Cajayon követelését azon vádjára építi, hogy Vizi terhessége miatt bocsátotta el őt állásából.

A főkonzul az Indexnek tagadta a vádat, mint ahogy azt is, hogy Cajayonnak - illegálisan és bérmentve - a konzulátuson is dolgoznia kellett. Az ügy a munkaügyi tanácshoz került át.

A South China Morning Post úgy értesült, hogy a főkonzul fontolgatja, diplomáciai mentességét is felhasználja az ügyben. A mentességet szabályozó bécsi egyezmény értelmében Vizi László megmenekülne a büntetéstől abban az esetben, ha a bűn, amivel vádolják, öt év börtönnél kevesebb büntetést von maga után.

A Post ezt firtató kérdésére Vizi nem válaszolt. A Külügyminisztérium szóvivője az Index megkeresésére a kérdést sajtótalálgatásnak minősítette, és nem kívánta kommentálni. A főkonzult az időeltolódás miatt egyelőre nem tudtuk elérni.