16:00, December 02.
Ghána 0
Uruguay 0
al-Dzsanúb Stadion H csoport
16:00, December 02.
Koreai Köztársaság 0
Portugália 0
Education City Stadion H csoport
20:00, December 02.
Szerbia 0
Svájc 0
974 Stadion G csoport
20:00, December 02.
Kamerun 0
Brazília 0

Horvátország elnököt választ

2000.01.24. 20:09
A munkaszüneti nappá nyilvánított hétfőn döntenek a horvátok arról, hogy ki legyen a Tudjman utáni korszak első köztársasági elnöke. A választások második fordulójába a két legtöbb szavazatot kapott jelölt jut. Erre a legtöbb esélye a néppárti Stipe Mesicnek, a Szociálliberális párt elnökének, Drazen Budisának és a Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) színeiben induló Mate Granicnak van.

Horvát Demokratikus Közösség (HDZ) színeiben induló Mate Granic
A Franjo Tudjman decemberi halála miatti idő előtti választásoknak több tétje van, néhány ezek közül azonban - a várható eredmények alapján - már több eldőlt. A második fordulóba valószínűleg Stipe Mesic és Drazen Budisa kerül - ez választ ad, arra, hogy sikerül-e a január 3-i parlamemti választásokon győztes hatpárti szövetségnek teljessé tennie győzelmét.

Bár a horvát alkotmány igen széles jogkört biztosít az elnöknek, az is valószínű, hogy ez csökkeni fog. A jelenlegi kormánypártok ugyanis már korábban megállapodtak abban, hogy hatalomra kerülésük esetén megnyirbálják az autoriter Franjo Tudjmanra szabott jogosítványokat.

A jelenlegi kormánypártok között köttetet megállapodás alapján több más kérdésben sem képvisel eltérő álláspontot Mesic és Budisa. Mindketten elkötelezettek a horvát gazdaság helyzetének javítása, az életszínvonal emelése és az ország euroatlanti integrációja iránt. A külpolitika területén gyors fordulatot ígértek, ami érthető, hiszen ezen a téren sokkal könnyebb világos, és jól hangzó célokat megfogalmazni, mint rendbetenni a Horvát Demokratikus Közösség érdekeit kiszolgáló gazdaságot.

Talán furcsán hangzik, de az elnökválasztás leginkább a jelenlegi kormánypártok közötti erőviszonyokat illetően lesz döntő jelentőségű. A nagyobbik, Ivica Racan megbízott miniszterelnök és Budisa vezette kétpárti koalíció és Mesic kisebbik, négypárti szövetsége között ugyanis már megkezdődött a választások utáni kötélhúzás. A választásokon szerényebben szereplő jobbközép koalíció ugyanis a parlamenti arányoknál nagyobb súlyt szeretne kapni a hatalom elosztásakor, amivel persze a szociálliberális-szociáldemokrata partner nem ért egyet. Ebben a vitában juthatna kedvezőbb helyzethez a négypárti szövetség a néppárti Mesic között.

A választási eredmény a két nagyobb partner közöt is feszültségekhez vezethet. Amennyiben ugyanis Budisa, a szociálliberális jelölt alulmarad, azt jelenti, hogy pártjának nem jut jelentősebb pozíció. A kijelölt miniszterelnök ugyanis egyelőre a szociáldemokrata Ivica Racan. Budisa veresége esetén elképzelhető, hogy a szociálliberálisok több helyet követelnek maguknak az alakuló kabinetben, vagy esetleg a miniszterelnöki poszt megszerzésére tesznek kísérletet.

Néhány héttel ezelőtt az előrejelzések még Mate Granic korábbi külügyminiszter győzelmét jósolták. A sorrend azóta változott és a sokak által a múlt emberének tartott Mesic lépett az első helyre. (Mint ismert, Mesic volt az egykori Jugoszlávia utolsó elnöke, akinek hivatalba lépését sokáig megakadályozták Milosevic emberei.) Hogy mitől lett a Néppárt elnöke hirtelen olyan népszerű? Talán attól az üzenettől, amit Mesic közvetített a szavazóknak: a rá adott voks azt jelenti, hogy nem fog újra egyetlen politikai erő (korábban a HDZ, jelenleg a balközép koalíció) dominálni Horvátországban.  • Hírek
  • Hírek