Klaudia
-3 °C
3 °C

Bűntetlenséget akarnak a horvát veteránszervezetek

2001.03.19. 20:27
Horvátországban több mint 400 ezren írták alá veteránszervezeteknek azt a követelését, hogy a parlament fogadjon el külön törvényt a háborús bűnökkel gyanúsítható veteránok büntetlenségének a garantálásáról.
A veteránszervezetek azt követően indították el aláírásgyűjtő kampányukat, hogy megadta magát a hatóságoknak Mirko Norac nyugalmazott tábornok, akit gospici szerb civilek lemészárlásával gyanúsítanak. Norac védelme érdekében még 150 ezres nagygyűlést is szervezett Splitben néhány héttel ezelőtt a horvát jobboldal, amely azzal vádolja a tavaly januárban hatalomra jutott hatpárti balközép koalíciót, hogy lejáratja a horvátországi honvédő háború tekintélyét, mivel bejelentette: felelősségre vonják a háborús bűnöket elkövetett horvátokat is.

Norac az első horvát katonai vezető, akit társaival együtt háborús bűn elkövetésével vádolnak. A zágrábi sajtó szerint a Horvát Helsinki Bizottság (HHO) mintegy 600 olyan gyilkosságról tud, amelyet a krajinai szerbek elleni 1995-ös horvát terület-visszaszerző akciók idején követtek el a horvátok, míg Jugoszlávia volt zágrábi nagykövete a közelmúltban azzal vádolta meg Horvátországot, hogy fegyveresei mintegy 7500 szerb civilt gyilkoltak meg az akciók alatt és után, miközben Horvátországban eddig csak két horvátot ítéltek börtönbüntetésre háborús bűn vádjával.

Enyhébb elbírálást követelnek

A veteránszervezetek azt állítják, hogy a II. Világháborúban győztes nyugati hatalmak, valamint a Jugoszláviában győztes antifasiszta népfelszabadító mozgalom sem ítélte el általában - illetve csak enyhén büntette - azokat a fegyvereseiket, illetve híveiket, akik háborús bűnöket követtek el. A veteránszervezetek hasonló elbánást követelnek a horvátországi háború horvát veteránjai esetében is. Ennek támogatására a Honvédő Háború Méltóságának Megvédésére (NSIDDR) alakított országos szervezet kezdeményezte, hogy népszavazás kötelezze a parlamentet megfelelő törvény elfogadására.

Zágráb hallani sem akar a követelésről

A horvát vezetés határozottan elutasította ezt az érvelést, egyebek között arra hivatkozva, hogy a nemzetközi jogrenddel ellentétes lenne, ha Horvátország nem szankcionálna bármiféle bűncselekményt, különösen háborús jellegűeket.

Népszavazásra vihetik az ügyet

Mirko Condic, az aláírásgyűjtő kampányt irányító NSIDDR elnöke hétfői zágrábi nyilatkozatában emlékeztetett arra, hogy az alkotmány szerint a választópolgárok 10 százalékának a kezdeményezésére népszavazást kell kiírnia a parlamentnek. Azt állította, hogy a veteránszervezetek kezdeményezését eddig több mint 420 ezren írták alá, így (tekintettel arra, hogy áltanosan elfogadott becslés szerint Horvátország lakossága jelenleg mintegy 4,2 millió) teljesült a népszavazás kiírásának jogi feltétele, és az aláírások hitelesítése után a parlamentnek 20 napon belül ki kell írnia a népszavazást.