16:00, December 04.
Franciaország 0
Lengyelország 0
al-Tumama Stadion Nyolcaddöntő
20:00, December 04.
Anglia 0
Szenegál 0

Júliustól személyivel Horvátországba

2000.06.10. 15:17
Horvátország gőzerővel készül az első ,,háborúmentes" turistaszezonra, a főszezonra majdnem száz százalékos a telítettség. Nekünk, magyaroknak érdekesebb és könnyebb lehet a kikapcsolódás, mint korábban, hiszen - ha a hivatalok gépezetei jól őrölnek - július elsejétől személyi igazolvánnyal is átléphetjük a határt. Az új horvát belügyminiszter külön kérésére pedig a horvát rendőrség idén nem játsza a ,,vadásszunk a külföldire" játékot - állítja a Horvát Idegenforgalmi Közösség (HIK) magyarországi képviselője az Indexnek.
Nézzük először a száraz tényeket! A 4,8 millió lakosú déli szomszédunknál a közelmúltban befejeződött szerb-horvát háború és a tavalyi NATO bombázások teljesen tönkretették az Adriai turizmust. Erre még rátett egy lapáttal a média és a délszláv térségből érkező menekültáradat akiknek egy része a kihalt horvát üdülőövezetekben talált menedéket. Közben a horvát turisztikai szakemberek folyamatosan győzködték a közvéleményt, hogy a tíz éve független állam már nem tartozik a Balkánhoz.

Új kategorizálási rendszer

Horvátországban a turizmusból származó bevétel 90%-a a tengerparti turizmus. Ez hatalmas bevételeket is jelent az államkasszának, de sokan pont ez alól akarnak kibújni, ezért próbálják kijátszani az új besorolási rendszert. A turisták jobb kiszolgálásának érdekébe 1999-től új kategorizálási rendszert vezettek be.

1185 kisebb nagyobb sziget és sziklazátony várja a fürdőzőket
Az egyre nagyobb érdeklődés a tengerpartunk iránt arra ösztönözte az Idegenforgalmi Minisztériumot, hogy a turistáinkat megvédjük a nyaralás kellemetlen emlékeitől - mondta a Horvát Idegenforgalmi Közösség (HIK) magyarországi képviselője az Indexnek.

A bevezetett kategóriák arra szolgálnak, hogy a vendég pontosan tudja, hogy milyen szolgáltatást kaphat pénzéért. Hálásak vagyunk a magyaroknak mivel az elmúlt évben 3 százalékkal többen jöttek hozzánk mint 1998-ban. Ez a szám nem túl nagy, de ha figyelembe vesszük, hogy a külföldre utazások száma Magyarországon 13 százalékkal visszaesett, mindenképp bíztatónak tűnik.

Kulturális rendezvények Horvátországban

Június 19 - július 3 - Nemzetközi Gyermekfesztivál Sibenikben

Július 3 - augusztus 15 - Zágrábi Nyári Játékok

Július 10 - augusztus 15 - Dubrovniki Nyári Játékok

Július 14 - augusztus 14 - Spliti Nyár

Július 21 - július 25 - Nemzetközi Folklór Szemle, Zágráb

Az 5-7 kuna/nap/fő (2 német márka) idegenforgalmi adót idáig sokan elbliccelték, de az új kormány ennek is véget akar vetni. A minőségi szolgáltatás mellett, egész nyáron ellenőrzik majd a szállóhelyeket és éttermeket, és kíméletlenül megbüntetik a végső esetben pedig bezárják azokat a szolgáltató egységeket, amelyek elfelejtették befizetni a pénzt. Az Idegenforgalmi Minisztériumba befolyt összeget utána gondosan szétosztják az érintett települések önkormányzatai között. A pénzből sok ingyenes rendezvénnyel próbálják még egzotikusabbá tenni a nyaralást.

A magyaroknak nem elég a napsütés és a tengerpart

A magyaroknak a történelem és a földrajzi közelsége teszi elsősorban vonzóvá Horvátországot, sok horvát városban találhatunk magyar származásra utaló emlékhelyeket, -táblákat. Ha valaki elindul, Horvátország legtávolabbi pontjára is megérkezik 24 órán belül.

A több millió turistát fogadó tengerpart legismertebb régiója Isztria. A 200 ezer lakosú félszigeten működött ,,teljesen" az idegenforgalom az elmúlt években. Porecs, Pula, Opatija Horvátország turizmusából közel az 50 százalékot hasítja ki, ez az arány egyébként csak 38 százalékos volt a közös Jugoszláviában.

A dubrovniki óváros a világörökség része
A HIK magyarországi vezetője Skenderovic Marin ipari turizmusnak nevezi Isztria nyári hónapjait: turista turista hátán próbálja kipihenni egész éves fáradalmait. Skenderovic Marin szerint a háborúk miatt elkerült Dalmáciában kevesebben nyaralnak majd, de senki se álmodjon saját partszakaszról. Nagyon sok ex-jugoszláv számára mindig is a Dubrovnik és a Dalmát tengerpart jelentette az ,,igazi" Adriát. Ezért nem meglepő, ha egyre több vajdasági magyar és montenegrói ruccan át például az UNESCO világörökségi listáján álló Dubrovniki óvárosba. A szomszédos Montenegróval pedig egyre több közös megegyezés születik a tengerparti turizmus kihasználásáról.

Olcsó vagy drága?

Olaszországba több magyar turista utazik, mint Horvátországba. Ennek ellenére ott mindenki elfogadja nyugati színvonalú árakat, Horvátországban pedig fanyalognak - mondja a HIK magyarországi vezetője. Egy téveszmét el kell oszlatni: mivel ez már nem Jugoszlávia és nem Balkán, hanem egy európai ország, ezért az árak is európaiak, bár szerintem sok esetben olcsóbbak mint máshol Nyugaton.

Mivel a horvát átlagfizetés 800-1000 német márka, és ehhez igazítják az árakat, az élelmiszer drága. Ha viszonyítani akarunk akkor nagyjából Váci utcai árakkal számolhatunk. Ennek ellenére a magyarok hatodikak a beutazó turisták listáján. A listavezetők az olaszok (1millió/év), németek és osztrákok, őket a szlovének majd a csehek követik, ezután jövünk mi.

A halászfalvak és a falusi turizmus is bekapcsolódott az idegenforgalomba
- A legnagyobb baj az, hogy sok utazási iroda nem világosítja fel a vendéget a kinti árakról. A szállást alacsony áron kínálják, a vendég azt hiszi jól járt. Mindenkinek csak azt tudom ajánlani, ha teheti, fizessen be félpanzióra és lehetőleg nagyobb irodákban kérjen bővebb információt az árakról - mondta Skenderovic.

Horvátország számára az igazi konkurencia Olaszország. Szlovénia 15 km-es partszakasza kevés arra, hogy turistákat fogadjon, Montenegrót nehéz megközelíteni. Horvátország és Szlovénia között kialakulni látszik egy ,,csereturizmus": egy-két éven belül megeshet, hogy 2 millió szlovén lépi át a horvát határt nyáron, a horvátok pedig télen hiszen mennek.

Megszűnt a ,,vadásszunk a külföldire" mentalitás

A főszezon már majdnem megtelt, de az októberig tartó utószezonból is lehet csemegézni. Az utószezonban 50 ezer forintból két személy szállása és félpanziója megoldott a nyár közepén ez az összeg csak egy személyre elég.

Ha gépjárművel utazunk szomszédunkhoz az olcsó benzinen kívül még egy meglepetés ér minket. A Magyarországon jól ismert ,,vadásszunk a külföldire és húzzuk le" játékot velünk nem fogják eljátszani a horvát rendőrök HA tiszteletben tartjuk a szabályokat. Az új horvát belügyminiszter azt ígérte, hogy a rendőrség csak azokkal szemben fog eljárni, akik szabálytalankodnak.

A Horvát Idegenforgalmi Közösség budapesti irodájának e-mail címére pedig várják Horvátországba utazók kérdéseit.  • Hírek
  • Hírek