Zelma, Rajmund
6 °C
11 °C

Véres összecsapások Caracasban

2003.01.04. 23:35
A kormányoldal és az ellenzék tüntetőit a rendőrök könnygázzal sem tudták szétválasztani a venezuelai fővárosban, amikor valakik tüzet nyitottak. Két embert lelőttek és legalább 78-an megsebesültek.
Egy hónappal a venezuelai általános sztrájkok kezdete után véres összecsapásokban eszkalálódott a kormányoldal és az ellenzék közötti hatalmi harc. A Hugo Chavez elnök elleni egyik pénteki tüntetésen két embert lelőttek és legalább 78-an megsebesültek.

Az AP Rodolfo Briceno tűzoltóparancsnokot idézve azt írta, az összecsapások színhelye Caracas legnagyobb kaszárnyája, a Fort Tiunam előtti utcák voltak. A tüntetők és a rendőrök a földre vetették magukat, amikor lövések dörrentek. Ezt megelőzően a két oldalt rendőrök és katonák tartották egymástól távol könnygázzal és sörétes fegyverekkel. Az ellenzéki tüntetőket a több száz ellentüntető kövekkel üvegekkel és petárdákkal dobálta meg.

A városrész utcái felett vastag, fehér könnygázfelhő húzódott. A mentőknek komoly nehézséget okozott átjutni a tömegen a sérültekhez. Egyelőre nem tisztázott, hogy ki nyitott tüzet.

Venezuelában az ellenzék december 2. óta általános sztrájkot szervez Chavez elnök ellen, hogy így kényszerítsék ki a választások kiírását. Azt vetik az elnök szemére, hogy kubai mintára kommunista államot akar Venezuelából faragni, és vállalkozásellenes politikája árt a gazdaságnak.

"A sztrájk addig folytatódik, amíg a választásokat ki nem írják" - jelentette ki az ellenzék egyik vezető képviselője, Rafael Alfonzo vállalkozó. Hugo Chavez eközben kijelentette, hogy a szükségállapotot csak akkor hirdeti ki, ha azt a helyzet megköveteli. "Kötelességem védeni a köznyugalmat" - tette hozzá.

A sztrájk csaknem tönkretette a világ ötödik legnagyobb olajexportőr országának kőolajiparát, az olaj világpiaci árát pedig a magasba lendítette.