Ilona
17 °C
32 °C

Kibeszélő-showt szerveznek a magyaroknak és a szlovákoknak

2006.09.15. 20:10
A magyar és a szlovák államfők esti, csehországi megbeszélésének eredménye egy, pontosabban két vitafórum a két ország egy-egy egyetemén.

Közös magyar-szlovák vitafórumot tart egy szlovákiai, majd egy magyarországi egyetemen november második felében a két ország államfője, Sólyom László és Ivan Gasparovic. A megállapodásról Sólyom László beszélt a Prágától északnyugatra fekvő Lány kastélyban azt követően, hogy kétoldalú megbeszélést folytatott a szlovák köztársasági elnökkel. A találkozó előtt a magyar zászlót fordítva (zöld, fehér, piros sorrendben) helyezték az államfő elé, de aztán gyorsan korrigáltak.

Az elmúlt hónapokban a két ország között rendkívül feszültté vált a kapcsolat. Sólyom elmondta, hogy a vitafórumot levélben ő kezdeményezte, és a szlovák államfő elfogadta. Most abban is megállapodtak, hogy az első fórumra november 15-e után a közép-szlovákiai besztercebányai egyetemen kerülne sor, majd azt követően egy magyarországi egyetemen fejtené ki véleményét a két államfő, s a diákok kérdéseket tehetnének fel neki.

Sztereotípiákat, beidegződéseket iktatnának ki

"Én nagyon szeretném, hogyha kibeszélhetnénk a problémákat, s megvitathatnánk azokat a történelmi nézeteket is, amelyek feszültséget okoznak a két nép között, ha kibeszélhetnénk, hogyan lehetne egy csomó sztereotípiát és beidegződést kiiktatni" - mondta Sólyom László. Ivan Gasparovic ezt "olyan jó lépésnek tartja, amely elősegítheti a két nép kölcsönös megértését".

"Néhány szélsőséges személyiség kijelentései nem ronthatják a szlovák-magyar viszonyt" - mondta továbbá újságíróknak a szlovák államfő, de nem pontosította, hogy kire gondolt. "Azt hiszem, hogy ez egy nagyon sokat ígérő folyamat lehetne" - vélte a magyar államfő, aki szerint az egyetemeken "mint két egyetemi tanár, mint két értelmiségi" léphetnének fel, akik áttekintenék a problémákat, mi az, amiben egyetértenek, mi az, amiben nem. "Mi az amit ki kell beszélni, mi az, amiben nem értünk egyet, s miért nem értünk egyet. A sérelmeket is nyugodtan fel lehet sorolni mindkét oldalról" - magyarázta Sólyom.

A két államfő megbeszélésére a Visegrádi Csoport idei kétnapos államfői csúcstalálkozója adott alkalmat. Sólyom László Lech Kaczynski lengyel államfővel is külön megbeszélést folytatott. A négyoldalú találkozón a magyar-szlovák viszony nem került szóba, s kizárólag európai témákat vitattak meg az államfők.