Olivér
5 °C
8 °C

Kibeszélő-showt szerveznek a magyaroknak és a szlovákoknak

2006.09.15. 20:10
A magyar és a szlovák államfők esti, csehországi megbeszélésének eredménye egy, pontosabban két vitafórum a két ország egy-egy egyetemén.

Közös magyar-szlovák vitafórumot tart egy szlovákiai, majd egy magyarországi egyetemen november második felében a két ország államfője, Sólyom László és Ivan Gasparovic. A megállapodásról Sólyom László beszélt a Prágától északnyugatra fekvő Lány kastélyban azt követően, hogy kétoldalú megbeszélést folytatott a szlovák köztársasági elnökkel. A találkozó előtt a magyar zászlót fordítva (zöld, fehér, piros sorrendben) helyezték az államfő elé, de aztán gyorsan korrigáltak.

Az elmúlt hónapokban a két ország között rendkívül feszültté vált a kapcsolat. Sólyom elmondta, hogy a vitafórumot levélben ő kezdeményezte, és a szlovák államfő elfogadta. Most abban is megállapodtak, hogy az első fórumra november 15-e után a közép-szlovákiai besztercebányai egyetemen kerülne sor, majd azt követően egy magyarországi egyetemen fejtené ki véleményét a két államfő, s a diákok kérdéseket tehetnének fel neki.

Sztereotípiákat, beidegződéseket iktatnának ki

"Én nagyon szeretném, hogyha kibeszélhetnénk a problémákat, s megvitathatnánk azokat a történelmi nézeteket is, amelyek feszültséget okoznak a két nép között, ha kibeszélhetnénk, hogyan lehetne egy csomó sztereotípiát és beidegződést kiiktatni" - mondta Sólyom László. Ivan Gasparovic ezt "olyan jó lépésnek tartja, amely elősegítheti a két nép kölcsönös megértését".

"Néhány szélsőséges személyiség kijelentései nem ronthatják a szlovák-magyar viszonyt" - mondta továbbá újságíróknak a szlovák államfő, de nem pontosította, hogy kire gondolt. "Azt hiszem, hogy ez egy nagyon sokat ígérő folyamat lehetne" - vélte a magyar államfő, aki szerint az egyetemeken "mint két egyetemi tanár, mint két értelmiségi" léphetnének fel, akik áttekintenék a problémákat, mi az, amiben egyetértenek, mi az, amiben nem. "Mi az amit ki kell beszélni, mi az, amiben nem értünk egyet, s miért nem értünk egyet. A sérelmeket is nyugodtan fel lehet sorolni mindkét oldalról" - magyarázta Sólyom.

A két államfő megbeszélésére a Visegrádi Csoport idei kétnapos államfői csúcstalálkozója adott alkalmat. Sólyom László Lech Kaczynski lengyel államfővel is külön megbeszélést folytatott. A négyoldalú találkozón a magyar-szlovák viszony nem került szóba, s kizárólag európai témákat vitattak meg az államfők.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?