Sára, Márió
2 °C
6 °C

Huszein feladta magát?

2004.01.13. 14:29
A közelmúltban elfogott iraki diktátor saját elhatározásából döntött úgy, hogy meghatározott feltételek ellenében feladja magát az amerikaiaknak - állítja egy iraki újságíró beszámolója alapján a párizsi Le Monde bagdadi különtudósítója.
A mértékadó liberális lap keddi számában közölt írás szerint az Az-Zaman című bagdadi lap munkatársa a vereséget szenvedett, nyolc hónapig rejtőzködő volt iraki elnök egyik közeli rokonától értesült arról, hogy Szaddám Huszein elfogását, amelyet a különleges egységek fényes fegyvertényének állított be az amerikai média, valójában a depressziótól, fáradtságtól gyötört ex-elnök maga kezdeményezte.

Négy feltétele volt Huszeinnek

Abdul-Hamid Al-Szaih iraki újságíró tudomása szerint Huszein tikríti szülőfalujából származó bizalmi embereinek egyikét bízta meg azzal, hogy Irakon kívüli helyszínen lépjen kapcsolatba az amerikaiakkal, és tárgyaljon a megadás feltételeiről.

Állítólag négy kikötése volt: ne öljék meg letartóztatásakor, biztosítsák számára a hadifogoly státust, ne ítéljék halálra, és ne adják át az iraki ideiglenes kormányzótanácsnak, illetve semmilyen más iraki hatóságnak. Úgy tűnik, hogy a feltételeket a Bush-kormányzat elfogadta, az azonban nem egyértelmű, hogy volt-e alkudozás.

Al-Szaih közlése szerint Szaddám elfogásakor "elővigyázatosságból" és az amerikai erők támogatásával jelen volt az egykori zsarnok szomszédja, aki azonban az "arab erkölcs" parancsaival összhangban nem adta ki a titkot.

Üdvözlet Bushnak

Az idézett forgatókönyv alátámasztásául az iraki hírlapíró felidézte Szaddám elfogásának körülményeit: feltartott kezekkel jött elő rejtekhelyéről, szót váltott az akciót vezénylő amerikai katonatiszttel, üdvözletét küldte George Bush elnöknek, és jelezte, hogy tárgyalni kíván.

Mindezek az elemek al-Szaih szerint azt igazolják, hogy Szaddám önként adta meg magát, szándékosan tett eleget az orvosi vizsgálat követelményeinek, amelyeknek "kezesen és passzívan" engedelmeskedett. Kiemeli viszont, milyen megdöbbenéssel fogadta, hogy az iraki ideiglenes kormányzótanács négy tagja elé vezették, noha feltételei között ennek kizárása szerepelt.

A Szaddámnak biztosított hadifogoly státus igazolni látszik az előre egyeztetett forgatókönyvet, az meg végképp, hogy a diktátor fejére kitűzött 25 millió dolláros jutalmat végül nem fizették ki az állítólagos feljelentőnek.