Klaudia
-4 °C
2 °C

Kurdok fogták el Huszeint?

2003.12.21. 12:11
Bosszúálló kurdok ejtették fogságba és adták át az amerikaiaknak Szaddám Huszein bujkáló iraki diktátort - közölte egy brit lap.
A londoni Sunday Express című hetilap brit és iraki titkosszolgálati forrásokra hivatkozva írta vasárnap utcára került számában, hogy Szaddám Huszein a Kurdisztáni Hazafias Front nevű szervezet kezébe került, miután egy helybéli, akinek lányán a diktátor fia, Udaj egykoron erőszakot tett, elárulta rejtekhelyét. A kurdok elkábították az elfogott Szaddám Huszeint, majd tájékoztatták az amerikaiakat, hogy hova menjenek érte.

A lap szerint az események teljes története, ami oda vezetett, hogy december 13-án amerikai kézre került Tikrit közelében Szaddám Huszein, azt mutatja, hogy "hiányos az a verzió, amelyet az amerikai tanácsadók terjesztenek".

Az iraki titkosszolgálat egyik volt felelőse úgy nyilatkozott a lapnak, hogy a Kurdisztáni Hazafias Frontnak az a vezetője, aki elfogta a volt iraki elnököt, kezdetben az Irakot lerohanó amerikaiak ellen harcolt, de később alkut kötött velük, mivel ennek révén megszilárdult helyzete a térségben.

Egy Közel-Keleten dolgozó nyugati titkosszolgálati ügynök szintén azt állította a lapnak, hogy Szaddám Huszein nem az amerikai, vagy a brit titkosszolgálat akciójának eredményeként esett fogságba. Mint mondta, köztudott volt, hogy valaki bosszút áll majd rajta, csak idő kérdése volt, hogy ez mikor történik meg.

A kurd verziót erősíti, hogy Huszein elfogását először bejelntő iráni hírügynökség is kurd forrásokra hivatkozott, sőt az első hírekben még kurd-amerikai közös akcióról volt szó.