Koronavírus adatok

2022. jan. 17.
Oltottak Kórházban Elhunytak Fertőzöttek
Antal, Antónia
-3 °C
6 °C

Gyanúsnak tartják Huszein elfogását a demokraták

2003.12.18. 10:58
Bushék már elfogták Oszama bin Ladent, csak rejtegetik - sugallta Madeleine Albright. Clinton külügyminisztere később viccnek minősítette kijelentését. Más demokratáknak Huszein elfogása tűnik kampányfogásnak, és szeptember 11. is felkeltette gyanújukat.
Összeesküvés-elméleteket szőnek a demokraták Szaddám Huszein hétvégi elfogásával kapcsolatban - írja a Washington Times. A Clinton kormány külügyminisztere a Bush kormány tevékenységét csendes egyetértéssel szemlélő Fox News televíziós csatornának nyilatkozva azt sugallta, Oszama bin Laden már amerikai fogságban lehet.

Fapofával viccelt

Clark: Már rég elfogtam volna Oszamát
"Ha én lennék az elnök, OPszama bin Laden már rég fogságban lenne" - kritizálta George W. Busht Wesley Clark. Az elnökjelöltségre is aspiráló, ám arra egyre esélytelenebb Clark, a NATO európai fegyveres erőinek egykori főparancsnoka szerint Huszein elfogása nem változtat a terror elleni háború állásán - írja a CNN.
"Azt gondolja, hogy Bushék elkapták Oszamát és a választásokig rejtegetni fogják a közvélemény előtt" - kérdezett vissza egy riporteri kérdésre Albright. Az interjú után kijelentését viccnek nyilvánította. "Nem nevetett, amikor ezt mondta" - nyilatkozta a Washington Timesnak a Fox News interjút készítő munkatársa, Morton Kondracke.

Albrightot megdöbbentette, hogy Kondracke azonnal leközölte "egy barátnak hitt embernek mondott személyes kommentárját". Kondracke szerint a beszélgetést többen hallották, és senki sem gondolta, hogy a volt külügyminiszter viccel.

Rossz politika

Albright megnyilatkozását a Demokrata Párt egyik legrégibb kampányguruja, az 1956 óta az összes elnökválasztási kampányban komoly szerepet játszó Joe Cerell is elhibázottnak tartja. "Jobb, ha tudod miről beszélsz, ha vannak bizonyítékaid, különben a kívánttal ellentétes hatást éred el" - nyilatkozta Cerell a Timesnak.

"Bár nagyon kedvelem Albrightot, Bush elnök úgy látszik kikészíti a demokraták agyát" - nyilatkozta a Fox Newsnak az eset kapcsán Henry Kissinger, több republikánus elnök nemzetbiztonsági és külpolitikai guruja. "Veszet gyűlöletükben abszurd kijelentéseket tesznek" - mondta.

Huszein elfogása is gyanús

A neokonzervatív napilap szerint Albright kijelentése csak újabb eleme a demokraták összeesküvés-elméletének. Jim McDermot washingtoni képviselő szerint Bushék "már jóideje elfoghatták volna" Szaddám Huszeint, de addig húzták az ügyet, "amíg azt az elnök népszerűségének javítására használhatták". "Túl véletlenszerű ahhoz, hogy véletlen legyen" - idézi a képviselőt a Washington Times.

Howard Dean, a pillanatnyilag legesélyesebb demokrata elnökjelölt december 1-én még ennél is tovább ment. "Az eddigi legérdekesebb elmélet amit hallottam, hogy Busht a szaúdiak figyelmeztették" a szeptember 11-i terrortámadásokról - nyilatkozta az elnökjelölt az amerikai közszolgálati rádiónak. Öt nappal később kelletlenül bevallotta, maga sem tudja, hogy az elmélet "igaz-e vagy sem".  • Vennék
  • Hírek