Rafael
19 °C
33 °C

Beszéltetik Huszeint

2003.12.16. 15:41
Kihallgatói egyelőre nem veszik figyelembe az elfogott diktátor által szolgáltatott információk többségét. Arra számítanak ugyanis, hogy Szaddám Huszein hetek, hónapok múltán kezd majd csak "őszintébben" válaszolni a kérdésekre.
Szaddám Huszein volt iraki elnök eddigi kihallgatása során tagadta, hogy ő irányította, szervezte volna az országát megszálló szövetséges erők elleni gerillatámadásokat, illetve hogy Irak tömegpusztító fegyverekkel rendelkezik - írta kedden a The New York Times.

Az amerikai napilap szerint az Egyesült Államok tisztségviselői egyelőre nem veszik figyelembe a múlt szombaton elfogott volt diktátor által - amúgy szűkmarkúan - szolgáltatott információk többségét. Arra számítanak ugyanis, hogy Szaddám Huszein hetek, hónapok múltán kezd majd csak "őszintébben" válaszolni a kérdésekre.

Szaddám válaszol

A titokban tartott helyen kihallgatott exelnököt mindazonáltal fontos dolgokról kérdezik, mert fizikai és szellemi fáradtsága miatt gyengének tűnt ellenállása kihallgatóival szemben. Az amerikaiak igyekeznek információkat szerezni az iraki ellenállókról abban a reményben, hogy ezzel megakadályozhatnak későbbi támadásokat, vagy felszámolhatják a harcoló sejteket.

A The New York Times által idézett egyik amerikai tisztségviselő úgy jellemezte Szaddám Huszein viselkedését, hogy az iraki elnök "alkalmazkodó abban az értelemben, hogy válaszol a kérdésekre", de nem nyújt segítséget fogva tartóinak.

Tagad és vádol

Az első kihallgatás során Szaddám a nyomát sem mutatta megbánásnak - ellenkezőleg: harsányan szidalmazta az iraki kormányzótanács jelen lévő négy tagját. Erről az utóbbiak egyike számolt be a kairói al-Hajátnak adott keddi interjúban. Muaffak ar-Rubai elmondta: a bukott diktátor különösen akkor fortyant fel, amikor ő (Rubai) azt mondta neki: "Légy átkozott a földön és a túlvilágon! Hogyan fogsz Allah színe elé lépni ekkora bűnlajstrommal?"

A vasárnap esti kihallgatáson Szaddám védelmébe vette Kuvait 1990-es lerohanását, arra hivatkozva, hogy Irak történelmi földjének elfoglalásáról volt szó. A kurdok lakta Halabdzsa falu elleni gáztámadásról pedig, amelynek mintegy ötezer polgári személy esett áldozatul 1988 tavaszán, azt állította, hogy az "az irániak műve volt".

Blix szerint

Irak valószínűleg már az 1991. évi öbölháború után megszabadult tömegpusztító fegyvereitől, amint azt az ország egykori vezetői is állították - véli Hans Blix, az ENSZ iraki fegyverzetellenőreinek egykori vezetője.

Blix kedden, egy stockholmi konferencián adott hangot ennek a vélekedésének. Hozzátette: ha Szaddám Huszein bukott elnök elfogása nem teszi is lehetővé, hogy ezeket a fegyvereket megtalálják, részben fény derülhet arra, hogyan szerezte be és fejlesztette azokat Irak, illetve hogyan szabadult meg tőlük.

Ad-Dúri megadta magát?

Megadta magát az amerikai erőknek kedden a bukott iraki rezsim második számú vezetője, Izzat Ibrahím ad-Dúri, aki a Forradalmi Parancsnokság Tanácsának alelnöke volt - közölte a kuvaiti állami televízió. Megfigyelők mindamellett utalnak arra, hogy korábban már kétszer röppentek fel hírek ad-Dúri elfogásáról, amelyek akkor tévesnek bizonyultak.

Ad-Dúri a Szaddám Huszein elnök vezette rendszer legmagasabb rangú, szökésben lévő vezetője volt. Az amerikai hatóságok 10 millió dolláros jutalmat tűztek ki kézre kerítése érdekében.