Lázár, Olimpia
-6 °C
-3 °C

Irak elfogadta a BT-határozatot

2002.11.10. 10:12
Szaúd-Arábia szerint Irak beengedi a fegyverellenőröket, mert Szíria megígérte, hogy a határozat nem szól a háborúról.
Szaud el-Feiszal szaúd-arábiai külügyminiszter szombat este bejelentette, hogy Irak elfogadta a Biztonsági Tanács 1441-es számú határozatát.

Bagdad azután döntött így, hogy a BT nem állandó tagállama, a határozatot szintén megszavazó Szíria biztosította arról: a határozat nem tartalmazza az erő automatikus alkalmazásának lehetőségét - mondta a szaúdi külügyminiszter, aki a kilenc arab kollégájával Kairóban tartott tanácskozás után nyilatkozott.

Szaud el-Feiszal részletek említése nélkül mindössze annyit mondott még, hogy az arab miniszterek kedvezően fogadták az iraki döntést.

Amr Musza, az Arab Liga főtitkára és több külügyminiszter kétoldalú megbeszélést tartott szombaton a Kairóban tartózkodó Nadzsi Szabri iraki külügyminiszterrel, és valamennyien arra próbálták rábírni, hogy Irak tegyen eleget az új BT-határozatnak. Az AFP által idézett külügyminiszteri nyilatkozatokból egyértelműen az derült ki, hogy az arab országok megpróbálnak nyomást gyakorolni Bagdadra a határozat elfogadásának és az ENSZ-szel való együttműködés folytatásának érdekében.

Az Arab Liga 22 tagállamának külügyminiszterei vasárnap Kairóban rendkívüli ülést tartanak. A tanácskozás középpontjában a palesztin és az iraki helyzet megvitatása áll majd.

Köszönjük, hogy olvasol minket!

Ha fontos számodra a független sajtó fennmaradása, támogasd az Indexet!