Friderika
12 °C
29 °C

Irak igazságtalannak tartja az ENSZ-határozatot

2002.11.09. 11:03
Rossznak és igazságtalannak tartják az iraki vezetők az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntését, mely még egy esélyt ad Bagdadnak vegyi, biológiai és nukleáris fegyvereinek leszerelésére. Washington a légi tilalmi zónákban járőröző repülőgépek elleni támadást is a BT határozatának megsértéseként értékelné.
Kofi Annan ENSZ-főtitkár a Biztonsági Tanács 1441-es számú határozatának egyhangú elfogadása azonnal írásban tájékoztatta pénteken a bagdadi kormányt, arról, hogy kapott még "egy utolsó lehetőséget" arra, hogy önként leszerelje vegyi, biológiai és nukleáris fegyvereit. Az iraki kormánynak a határozat kézhez vételétől számított hét napon belül világosan nyilatkoznia kell arról, hogy hivatalosan elfogadja a határozatot.

"Az USA ráerőszakolta akaratát a nemzetek közösségére"

Kattintson a nagyításhoz!
Az iraki televízió első, péntek éjszaka sugárzott híradásában igazságtalannak nevezte a határozatot, amelyet annak ellenére fogadott el a Biztonsági Tanács, hogy Irak beleegyezett a fegyverzetellenőrök visszatérésébe. Az irakiak többsége a Monte Carlo rádióadó vagy a BBC-n keresztül követhették nyomon a szavazást. Irak ENSZ-nagykövete úgy ítéli meg, hogy a Biztonsági Tanács által pénteken elfogadott, Irakról szóló határozat olyan követeléseket tartalmaz, amelyeket Bagdadnak nehéz lesz elfogadni.

Mohamed Abdullah Ahmed Sati Duri nagykövet rámutatott, hogy az egyhangúlag elfogadott 1441-es számú határozattal az Egyesült Államok ráerőszakolta akaratát a nemzetek közösségére. A diplomata nagyon borúlátóan ítéli meg a kialakult helyzetet, hozzátette ugyanakkor, hogy nem tudja megmondani, elfogadja-e az iraki vezetés a határozatot.

Borúlátó irakiak
Az iraki átlagemberek borúlátóan vélekednek az új BT-határozatról - derül ki abból a gyorsfelmérésből, amelyet arab tömegtájékoztatási eszközök végeztek a bagdadi utcákon. A felmérés eredménye szerint az iraki átlagemberek igazságtalannak tartják a határozatot, és úgy ítélik meg, hogy a világszervezet az Egyesült Államok politikai eszközévé vált
Igazságtalannak tartják a döntést

Irak néhány napon belül választ ad az ENSZ Biztonsági Tanácsának pénteki határozatára - közölte szombaton a hivatalos iraki hírügynökség, az INA. "Bár a Biztonsági Tanács által hozott 1441-es számú határozat rossz és igazságtalan, Irak vezetése higgadtan tanulmányozza azt, és a következő napokban megfelelő választ ad" - közölte az iraki hírügynökség, hivatalos forrásokra hivatkozva.

A Szaddám Huszein elnök egyik fia, Udaj által birtokolt Bábel című napilap szombaton azt írta, hogy az iraki elnök nem fog okot szolgáltatni az Egyesült Államoknak a katonai támadáshoz. "Iraknak nincs mit titkolnia és tárt karokkal várja az ENSZ leszerelési ellenőreit" - fűzi hozzá a Bábel.

Washington minden ellenséges lépést a BT-határozat megsértésének tartana

Donald Rumsfeld
Miközben a Fehér Ház megismételte figyelmeztetését, miszerint nem tűri el a Biztonsági Tanács pénteken elfogadott határozatának legkisebb megsértését sem Irak részéről, Donald Rumsfeld védelmi miniszter rámutatott, hogy az iraki rezsimre gyakorolt nyomás volt az egyetlen dolog, amely elvezetett a jelenlegi eredményhez. Hozzátette: az Egyesült Államok más országokkal együtt azon dolgozik, hogy fenntartsa a nyomást Bagdadra.

Kiemelte: Iraknak nem érdeke, hogy fenyegesse vagy ellenséges módon lépjen fel az ENSZ határozatait megvalósító külföldi fegyverszakértők és repülőgépek ellen. Ezzel a kijelentéssel sejteni engedte, hogy Washington a légi tilalmi zónákban járőröző repülőgépek elleni támadást is a BT határozatának megsértéseként értékelné. Jelezte azonban, hogy ennek a kérdésnek az eldöntése George W. Bush amerikai elnökre és Biztonsági Tanácsra tartozik.

Az iraki ellenzék készen áll

Rumsfeld kételyeit fejezte ki az iránt, hogy Bagdad végrehajtja az 1441-es számú BT-határozatot, amely ad "egy utolsó lehetőséget" Iraknak tömegpusztító fegyvereinek leszerelésére. Közölte, hogy Washington az iraki ellenzékkel is dolgozik, és a Szaddám Huszein iraki elnök megdöntését követő jövőről gondolkozik.

Colin Powell amerikai külügyminiszter a libanoni televízióban és az al-Dzsazíra arab nyelvű hírtelevízióban péntek éjjel sugárzott interjújában kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem akar háborút Irakkal, de fenntartja magának a jogot a Bagdad elleni fellépésre, ha a Biztonsági Tanács kudarcot vall. Hangsúlyozta, hogy a BT pénteki határozatát nem a háború előjátékának kell tekinteni, hiszen Washington is az iraki válság békés megoldását akarja.