Judit
2 °C
7 °C

Irak igazságtalannak tartja az ENSZ-határozatot

2002.11.09. 11:03
Rossznak és igazságtalannak tartják az iraki vezetők az ENSZ Biztonsági Tanácsának döntését, mely még egy esélyt ad Bagdadnak vegyi, biológiai és nukleáris fegyvereinek leszerelésére. Washington a légi tilalmi zónákban járőröző repülőgépek elleni támadást is a BT határozatának megsértéseként értékelné.
Kofi Annan ENSZ-főtitkár a Biztonsági Tanács 1441-es számú határozatának egyhangú elfogadása azonnal írásban tájékoztatta pénteken a bagdadi kormányt, arról, hogy kapott még "egy utolsó lehetőséget" arra, hogy önként leszerelje vegyi, biológiai és nukleáris fegyvereit. Az iraki kormánynak a határozat kézhez vételétől számított hét napon belül világosan nyilatkoznia kell arról, hogy hivatalosan elfogadja a határozatot.

"Az USA ráerőszakolta akaratát a nemzetek közösségére"

Kattintson a nagyításhoz!
Az iraki televízió első, péntek éjszaka sugárzott híradásában igazságtalannak nevezte a határozatot, amelyet annak ellenére fogadott el a Biztonsági Tanács, hogy Irak beleegyezett a fegyverzetellenőrök visszatérésébe. Az irakiak többsége a Monte Carlo rádióadó vagy a BBC-n keresztül követhették nyomon a szavazást. Irak ENSZ-nagykövete úgy ítéli meg, hogy a Biztonsági Tanács által pénteken elfogadott, Irakról szóló határozat olyan követeléseket tartalmaz, amelyeket Bagdadnak nehéz lesz elfogadni.

Mohamed Abdullah Ahmed Sati Duri nagykövet rámutatott, hogy az egyhangúlag elfogadott 1441-es számú határozattal az Egyesült Államok ráerőszakolta akaratát a nemzetek közösségére. A diplomata nagyon borúlátóan ítéli meg a kialakult helyzetet, hozzátette ugyanakkor, hogy nem tudja megmondani, elfogadja-e az iraki vezetés a határozatot.

Borúlátó irakiak
Az iraki átlagemberek borúlátóan vélekednek az új BT-határozatról - derül ki abból a gyorsfelmérésből, amelyet arab tömegtájékoztatási eszközök végeztek a bagdadi utcákon. A felmérés eredménye szerint az iraki átlagemberek igazságtalannak tartják a határozatot, és úgy ítélik meg, hogy a világszervezet az Egyesült Államok politikai eszközévé vált
Igazságtalannak tartják a döntést

Irak néhány napon belül választ ad az ENSZ Biztonsági Tanácsának pénteki határozatára - közölte szombaton a hivatalos iraki hírügynökség, az INA. "Bár a Biztonsági Tanács által hozott 1441-es számú határozat rossz és igazságtalan, Irak vezetése higgadtan tanulmányozza azt, és a következő napokban megfelelő választ ad" - közölte az iraki hírügynökség, hivatalos forrásokra hivatkozva.

A Szaddám Huszein elnök egyik fia, Udaj által birtokolt Bábel című napilap szombaton azt írta, hogy az iraki elnök nem fog okot szolgáltatni az Egyesült Államoknak a katonai támadáshoz. "Iraknak nincs mit titkolnia és tárt karokkal várja az ENSZ leszerelési ellenőreit" - fűzi hozzá a Bábel.

Washington minden ellenséges lépést a BT-határozat megsértésének tartana

Donald Rumsfeld
Miközben a Fehér Ház megismételte figyelmeztetését, miszerint nem tűri el a Biztonsági Tanács pénteken elfogadott határozatának legkisebb megsértését sem Irak részéről, Donald Rumsfeld védelmi miniszter rámutatott, hogy az iraki rezsimre gyakorolt nyomás volt az egyetlen dolog, amely elvezetett a jelenlegi eredményhez. Hozzátette: az Egyesült Államok más országokkal együtt azon dolgozik, hogy fenntartsa a nyomást Bagdadra.

Kiemelte: Iraknak nem érdeke, hogy fenyegesse vagy ellenséges módon lépjen fel az ENSZ határozatait megvalósító külföldi fegyverszakértők és repülőgépek ellen. Ezzel a kijelentéssel sejteni engedte, hogy Washington a légi tilalmi zónákban járőröző repülőgépek elleni támadást is a BT határozatának megsértéseként értékelné. Jelezte azonban, hogy ennek a kérdésnek az eldöntése George W. Bush amerikai elnökre és Biztonsági Tanácsra tartozik.

Az iraki ellenzék készen áll

Rumsfeld kételyeit fejezte ki az iránt, hogy Bagdad végrehajtja az 1441-es számú BT-határozatot, amely ad "egy utolsó lehetőséget" Iraknak tömegpusztító fegyvereinek leszerelésére. Közölte, hogy Washington az iraki ellenzékkel is dolgozik, és a Szaddám Huszein iraki elnök megdöntését követő jövőről gondolkozik.

Colin Powell amerikai külügyminiszter a libanoni televízióban és az al-Dzsazíra arab nyelvű hírtelevízióban péntek éjjel sugárzott interjújában kijelentette, hogy az Egyesült Államok nem akar háborút Irakkal, de fenntartja magának a jogot a Bagdad elleni fellépésre, ha a Biztonsági Tanács kudarcot vall. Hangsúlyozta, hogy a BT pénteki határozatát nem a háború előjátékának kell tekinteni, hiszen Washington is az iraki válság békés megoldását akarja.

Köszönjük, hogy minket olvasol minden nap!

Ha szeretnél még sokáig sok ilyen, vagy még jobb cikket olvasni az Indexen, ha szeretnéd, ha még lenne független, nagy elérésű sajtó Magyarországon, amit vidéken és a határon túl is olvasnak, akkor támogasd az Indexet!

Tudj meg többet az Index támogatói kampányáról!

Milyen rendszerességgel szeretnél támogatni minket?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?

Mekkora összeget tudsz erre szánni?